(2x+1) (x-4) - (x+2) (3x-4) =-6x egyenletnek mik a gyökei?
(2x+1)*(x-4)= 2x^2 + x -8x -4
(x+2)*(3x-4)=3x^2 + 6x - 4x -8
A túloldalon -6x, azaz elvégezzük a /+6x-et
_______________________________
5x^2 + 13x - 12x -12 = 0
röviden:
5x^2+x-12=0
a=5
b=1
c=-12
a másodfokú megoldóba (-b+-(b^2-4ac)^(1/2))/(2a) berakod.
így kapod meg a megfelelő x_1 és x_2 értékeket.
amúgy nem tűnik egész számnak, szóval majd te kiszámolod. Hajrá!
Felbontottam a zárójeleket
2x^2-8x+x-4-(3x^2-4x+6x-8)=-6x
2x^2-8x+x-4-3x^2+4x-6x+8=-6x (összevontam)
-x^2-9x-4=-6x /+6x
-x^2-3-4=0 /*(-1)
x^2+3+4=0
A megoldóképletbe behelyettesítve a gyök alatt -7 et kaptam és így kaptam ellentmondást
DE HÜLYE VAGYOK!!!! kérdező ne hallgass rám, mert ott van egy - jel én meg kapásból csak összeadást csináltam :(
2x^2 + x -8x -4 -3x^2 - 6x + 4x +8 =-6x
-x^2-3x+4=0
a=-1
b=-3
c=4
mivel hibáztam ezért most ki is számolom neked:
(3+-(9+16)^(1/2))/-2=> x_1=-4
x_2= 1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!