(Számomra) Nehéz fizika kérdések: A 60-as tömegszámú nikkelizotóp nem stabil. Rádioaktív bomlása során Y-fotont emittál. Közben a mag visszalökődik 6,6*10^3 m/s sebességgel. Mennyi a Y foton lendülete? A 60^Ni-mag tömege 9,9*10^-26 kg.
Ez picit egyszerűbb, de nem sikerül normálisan megfogalmaznom:
Az irodahelyiségek ablakain, falain megfigyelhetők olyan légkondicionáló berendezések, amelyek egyik oldala az iroda levegőjével, a másik az épületen kívüli levegővel érintkezik. Miért így helyezik el a légkondicionáló berendezéseket?
Gondolom azért, mert a gép által termelt hőt a külvilágba tolja ki.
És egy utolsó, amire nem hinném hogy kapok választ :(
Kísérletezz, mérj! Eszközök: mosócsipesz, kb. 15mm -es acélgolyó, mérőszalag, mérleg, doboz "emelvénynek". Állítsd összes és végez mérést Newton II, III, és a lendületmegmaradás törvényének igazolására.
Ennél nem is nagyon értem mit is kéne pontosan leírnom.
És egy keresztrejtvényből 2 dolgot nem tudtam.
Az első, ami 6 betűből áll, a 3. betűje 100% -osan "L" és ez van hozzá írva: fizikai állapotváltozás, sok részecske együttese
És a másik: 14(!) betűből áll, a 3. betűje "Y" és ez van mellé írva: rezonanciát eredményez
Ezeken bármennyit gondolkodtam nem jutott semmi megfelelő az eszembe.
Remélem van köztetek olyan segítőkész, aki tudja megoldást :)
A válaszokat előre is köszönöm!
Szia!
A Newton torveny miatt (hatas-ellenhatas) a foton lendulete meg fog egyezni a mag lenduletevel. (Pontosabban a tobblet lendulettel, ha azt feltetelezzuk, hogy nem volt nyugalomban, de a feladat szerint kezdetben nyugalomban volt)
Szoval:
Lfoton=v_mag*m_mag
Lfoton =6,6*10^3 m/s * 9,9*10^-26 kg
Plusz pontokert megadhatod a Tanarnak a foton frekvenciajat is, mert:
Efoton=h*nu(nu a frekvencia, h a Planck allando)
de
E=m*c^2 Einsten fele tomeg energia ekvivalencia keplet
Foton tomege: m= E/c^2 azaz h*nu/c^2
De tudod a lenduletet is:
L= c*m
L=c*(h*nu/c^2) azaz L=h*nu/c
Igy mar csak a nu az ismeretlen, mert a h a Planck allando, a c meg a fenysebesseg vakumban, L-t pedig a fentiekben szamoltad ki.
Ellenorizd!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!