Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi lehet a megoldás ha kereszt...

Mi lehet a megoldás ha keresztezzünk első és második utódig egy homozigóta domináns anyát egy heterozigota domináns apával? Ötletek várnék jelölésekkel.

Figyelt kérdés

2013. okt. 11. 09:33
 1/6 anonim ***** válasza:

Te egészen biztos vagy benne, hogy ez a kérdés? Mert ezt csak valószínűségekkel lehet előadni, szerintem neked az első és második utódnemzedék kéne (inter-se F2). De leírom mindkét formát.

A szövegszerkesztője az oldalnak nem jeleníti meg a szóközöket, így érezd bele a Punnett-táblát. :)

P

Anya: AA; apa: Aa. A > a.

F1 (első utódnemzedék)

A a

A AA Aa

A AA Aa

50% hom. dom.

50% het.

100% dom. fenotípus

P AA x Aa

F2 (második utódnemzedék)

A a

A AA Aa

A AA Aa

50% hom. dom.

50% het.

100% dom. fenotípus

Vagyis sem genotípusosan, sem fenotípusosan nem változnak az arányok.

Ha első és második utód kell, akkor mindkettő domináns fenotípust fog mutatni (100%), és 50%, hogy homo- vagy heterozigóták lesznek. A homozigóta domináns anya miatt a recesszív allél nem nyilvánulhat meg.

(Ezt ugyan nem kérdezted, de ha az anya homozigóta receszív lenne, az a test-cross, azaz tesztelő keresztezés, amivel "tesztelni lehet", hogy az apa, aki domináns fenotípust mutat, hetero- vagy homozigóta. Előbbi esetben az utódok fele lesz domináns, fele recesszív fenotípusosan is, utóbbi esetben minden utód domináns.)

Persze ez egygénes eset. Kétgénes, ne adj' Isten, többgénes esetben már fel tudod írni magadtól is. :)

2013. okt. 11. 14:47
 2/6 A kérdező kommentje:
Keresztezzünk egy homozigota domináns anyát és egy heterozigóta domináns apát,első és második utód nemzetékig.
2013. okt. 11. 16:57
 3/6 A kérdező kommentje:
A kérdés szerintem tökéletes hiszen azt kérdezm hogy anyát és apát keresztezünk első és második utódig
2013. okt. 11. 17:00
 4/6 anonim ***** válasza:
Most két dolgot írtál, és még mindig nem tudom, melyikre gondoltál. Az első-második utódnemzedék az az apa-anya utódjai és az unokák, az első és második utód pedig az első és második gyerek. Ez utóbbit feladatban ritkán kérdezik. Azért nem mindegy. De a válaszomban ettől függetlenül mindketőre kitértem, keresd ki azt, ami neked kell.
2013. okt. 11. 18:13
 5/6 A kérdező kommentje:
2/4 a kérdés
2013. okt. 11. 21:44
 6/6 A kérdező kommentje:

A kérdés

Keresztezzünk egy homozigota domináns anyát és egy heterozigóta domináns apát,első és második utód nemzetéig.

2013. okt. 11. 21:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!