Emelt matek, kombinatorika?

Figyelt kérdés

Megoldottam dolgozatban a feladatot, de nem tudom hogy jó eredmény jött-e ki?

Egy kör alakú asztalhoz 4 házaspár ül le. Hány lehetséges esetben ülhetnek le mind az asztalhoz, ha férfiak, nők és házasok nem ülhetnek egymás mellett?

Előre is köszönök minden megoldást!

2013. okt. 9. 16:10
 1/8 anonim ***** válasza:
A nők minden második helyre leülhetnek 2x4!=48 féleképpen, közéjük a férfiak 2-féleképpen, az 96.
2013. okt. 9. 16:37
 2/8 anonim ***** válasza:

Összes eset: az első helyre 8 embert ültethetünk (nőt vagy férfit), mellé már csak ellentétes neműt, vagyis 4 ember ülhet, mellé 3 emberből válogathatunk, és így tovább, tehát 8*4*3*3*2*2*1*1=1152-féleképpen ültethetnénk le, ha nem körasztalnál ülnének, mivel ha egy beállított ülésrendnél mindenki 1-gyel arrébb ülne, akkor a viszonyok nem változnának, így ez nem egy másik megoldás. Mivel 8 ilyen ülésrend van, ezért 1152/8=144-féleképpen tudjuk asztalhoz ültetni őket.

A kedvező eset kiszámításához tudnunk kell a rossz esetek számát. Azt már kiküszöböltük, hogy nő mellé férfi, férfi mellé nő ül, így már csak az van hátra, hogy a házaspárok tagjai ne ülhessenek egymás mellé. "Kötözzük össze" a házaspárokat, ekkor 4 objektumot kell permutálnunk ciklikusan, így 4!4=6-féleképpen ülhetnek egymás mellé a házaspárok, de mivel a párokon belül az egyik pár helycseréjével az összes többinek is helyet kell cserélnie, ezért ez a szám 6*2=12-re módosul.

Tehát 144-12=132-féleképpen ülhetnek le a feltételeknek megfelelően.

2013. okt. 9. 19:25
 3/8 anonim ***** válasza:
Ha az ember bonyolúttan gondókodik, könnyen téved.
2013. okt. 9. 19:35
 4/8 anonim ***** válasza:

szerintem összesen 48

de ha hazajöttem végigszámolom

2013. okt. 9. 19:44
 5/8 anonim ***** válasza:
Nem mindegy, hogy két szék között különbséget teszünk-e. Ha csak a lehetséges sorrendet nézzük, akkor 12 van, de ha nem mindegy, melyik széken ülnek, akkor 48
2013. okt. 9. 23:41
 6/8 anonim ***** válasza:
És ez a 48 hogy jött ki?
2013. okt. 10. 00:11
 7/8 anonim ***** válasza:
Ja nem, akkor 96, mert 8 felé lehet forgatni. vagyis elhelyezzük a nőket minden második székben 4 x 3 x 2 = 24 féleképpen, Aztán a pasikat az üres helyekre két féleképpen lehet, viszont ezt még szororzni kell 2-vel, mert a másik négy széken is ülhetnek a nők. Szóval 96 vagy 12.
2013. okt. 10. 01:50
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek, 12 a jó megoldás :) Szerencsére nekem is az jött ki, bár más úton.
2013. okt. 10. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!