Háromszor feldobok egy érmét, az első kettő fej lett. Mennyi a valószínűsége annak, hogy a harmadik feldobás is fej lesz?
Úú, tényleg.
Kicsit ironikus, de pont a válaszodból jöttem rá, mi van.
Ha a sorrend számít, magyarul egymás után dobom fel az érméket, akkor 0,5 a valószínűsége, pont úgy, ahogy mondjátok, és ezt a kérdést is tettem fel, tehát erre ez a megoldás.
Abban az esetben viszont, ha egyszerre dobom fel őket, tehát a sorrend nem számít, és már látom, hogy dobtam két fejet, de a harmadikat nem látom, akkor 1/4 a valószínűség, hogy az is fej lett, 3/4 hogy írás. Ez volt az, amit én mondtam, de helytelenül, mert itt nem ez a feladat.
Ebbe kavarodtam bele, hiszen számít hogy egyszerre dobom fel őket, vagy egymás után. Ha egymás után dobom fel őket, akkor a 3. dobás jelent valamit. Ha egyszerre, akkor az nem jelent semmit. Márpedig a feladatban úgy fogalmaztam meg, hogy 3. dobás, tehát nyilvánvalóan elkülönülnek a dobások, számít a sorrend és rögtön kijön a másik módszerrel is, illetve józan ésszel is, hogy 0,5 a valószínűség. Téma lezárva! :D
Még mindig baromságot beszélsz.
Pont az a lényeg, hogy mindegy, hogy egyszerre dobod fel, vagy sem, a valószínűség nem változik.
Az érmének ugyanúgy két fele van.
Azért is írta vki azt a szitut, hogy:
Feldobsz egyszerre 3 érmét. Behívod a tesód, hogy nézzen meg belőle kettőt.
Megnézi, mindkettő fej. Mégis miért lenne nagyobb esélye annak, hogy az utolsó írás lesz, ha előtte volt két fej?
Semmiért. Nem nagyobb az esélye. Nem változtatja meg a már feldobott pénzérmét az, hogy előtte mi volt..
Mi a kiindulási helyzet? (fej, vagy írás)
Hol van a feldobott érme súlypontja? (nem minden érme egyforma)
Milyen magasra dobod?
Milyen magasságban kapod el?
Milyen magas vagy te?
Milyen sebességgel mozog a kezed, miközben elkapod?
Mennyi a mozgó érme aktuális tömege a megérkezés előtt 0.1 másodperccel?
Hányat fordul mielőtt elkapod?
Mekkora az átlagos Földi értékhez viszonyított gravitáció erő ott?
Ha ezekre a kérdésekre megadod a választ kiszámítom neked az esélyt ezredpontossággal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!