Matekosok megoldanátok nekem?
11.-es vagyok, de felnőtt oktatásban. A gráfokat és a kombinatorikát vesszük. kaptam egy feladatot amit nem tudok megcsinálni. 3at megcsináltam de ez kifogott rajtam.
A feladat: 32 lapos kártya, húzzuk 6 lapot. Hányféle képpen húzhatunk, hogy 6 lap között legyen 1 zöld.
egy kis képletet is kérhetek hozzá, meg estleg megfejtés; később letudjam vezetni ennek a mintájára.
köszönöm.
a) Legyen pontosan egy darab:
(8 alatt az 1)*(24 alatt az 5)
b) Legyen legalább egy darab:
(8 alatt az 1)*(31 alatt az 5)
A magyarázat pedig: Pontosan egy darab zöld esetén teljesen mindegy, hogy a kihúzott lap az zöld alsó, király, ász, vagy akármi, a lényeg, hogy zöld legyen. Mivel 4 db szín van, így tudjuk, hogy a 32 lapos pakliban 8 db azonos színű kártya van, amik közül mindegy melyiket húzzuk. Ezt jelenti a (8 alatt az 1). Oké, húztunk, pont zöld lett. Ez esetben a maradék 7 zöld lapot ki kell vennünk a pakliból, és a maradék 24-ből pedig bármelyik 5-öt húzhatjuk(24 alatt az 5), pontosan egy darab zöld lesz a kihúzott 6 kártya között.
Legalább egy zöld esetén hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy a maradék 7 zöld kártyát is visszatesszük a pakliba, így nem 24, hanem 31 lapból húzunk még 5-öt. Ez pedig a (31 alatt az 5).
Így érthető? :-)
őszintén?
nem...
bocsi de semmit nem értek.
A szám végén a felkiáltójel az a faktoriálist jelöli. Például négy faktoriális: 4! = 4*3*2*1
Namármost amit én leírtam, azt fel lehet írni faktoriálisokkal is, pl:
(24 alatt az 5)= 24!/(5!*19!)
(31 alatt az 5)= 31!/(5!*26!)
Így oké?
akkor úgy mondjam, megcsinálod nekem végig ilyen képletben? végig hátha úgy emni fog.
köszi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!