Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Petőfi szerelme Csapó Etelke...

Krisztián257 kérdése:

Petőfi szerelme Csapó Etelke miben halt meg?

Figyelt kérdés

#irodalom #Petőfi #Csapó Etelke
2013. szept. 8. 18:22
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Én úgy hallottam hogy szoknyában
2013. szept. 8. 18:41
 2/9 A kérdező kommentje:
Nem azt kérdeztem mibe jársz :)
2013. szept. 8. 18:42
 3/9 anonim ***** válasza:
Tüdőbaj
2013. szept. 8. 18:52
 4/9 anonim ***** válasza:
THC-ben.
2014. jún. 22. 06:07
 5/9 anonim ***** válasza:
Vélem, az ágyban párnák közt ;)) óh,
2014. jún. 22. 21:41
 6/9 anonim ***** válasza:

Úgy tűnik a Wikipedia sem foglalkozik, hogy mi baja volt, miben halt meg Etelka. Csak ennyi a cikk Etelkáról.

"Még 1844-ben ismerkedett meg Csapó Etelkével. A tizenöt esztendős szép szőke leány Vahot Imre unokahúga, Vachott Sándorné testvérhúga volt. Az iránta érzett szerelme 1844 végére és 1845 elejére esik. Petőfi Vachottéknál találkozott vele többször és ábrándos érzést táplált iránta, melyről nem nyilatkozott, részint mert nők körében kissé bátortalan volt, részint mert maga sem tudta világosan, hogy szereti. Amikor Etelke 1845. január 7-én egész váratlanul meghalt, Petőfi nagyon szívére vette az ifjú leány megdöbbentő halálát, úgyszólván akkor vált előtte tudatossá szerelme, és fájdalmát a költemények egész sorában zokogta el. Ezeket 1845 januárjában írta, közülük néhányat a lapokban is kiadott, majd egész gyűjteményüket, szám szerint 34-et külön kötetben is kiadta „Cipruslombok Etelke sírjáról” címmel, az év márciusában. A fájdalmas érzés az utolsó költeményekben reflexiókká szelídül, de időnként később is fel-felszakad a költő kebeléből egy sóhajtás Etelke után."

2014. jún. 22. 21:48
 7/9 anonim ***** válasza:

Itt is van egy link cikk, de nincs szó, milyen betegségben halt meg Etelka.

[link]

2014. jún. 22. 21:54
 8/9 anonim ***** válasza:

Petőfi szerelmes volt minden szép lányba. De Etelka halála az rejtély.

[link]

2014. jún. 22. 22:02
 9/9 Legonday válasza:
100%

Tudom,hogy régi kérdés de másnak még jól jöhet:DD

Szóval

1845.január 7-én délelőtt váratlanul meghalt Csapó Etelke. A kislány makacs fejfájással küszködött,amit a család a karácsonyi háziasszonykodás során szerzett meghűléssel magyarázott. A halál oka azonban agyszélütés volt.

Remélem bírtam segíteni :) Ha nem is a kérdezőnek de legalább valakinek

2016. nov. 16. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!