Egy jó irodalmár megtudna szánni egy összehasonlítással?
Ági
Hát, én nem vagyok irodalmár, de azért megpróbálok néhány gondolatot leírni, te majd eldöntöd, hogy mit használsz fel belőle.
Petőfi: Beszél a fákkal a bús őszi szél
Ez a vers a mézeshetek alatt keletkezett, Szendrey Júliának írta őket a koltói napok idején.
Akárcsak a a Minek nevezzelek, a Reszket a bokor, mert... és a Szeptember végén.
Beszél a fákkal a bús őszi szél: Petőfi verseiben, ezért ebben a versében is a szerelem és a szabadság eszméi összeszövődnek.
Az idilli meghittséget a politikai háborgás villongásai váltják fel, amelyet lecsitít az alvó feleség látványa.
Vörösmarty az Országháza c. verse is politikai hangvételű.
A cím jelenti az ország házát, a Parlamentet, ugyanakkor a benne gyűlésező embereket is. Magyarországon ekkor még nem volt az országnak háza.
Vörösmarty mind erőteljesebben követeli a jobbágyfelszabadítást, ami Petőfinek is álma és vágya volt.
A nemesség kivetette maguk közül a jobbágyokat, Vörösmarty ezt indulatosan a szemükre vetette.
"A hazának nincsen háza,
Mert fiainak nem hazája;"
"Neve: szolgálj és ne láss bért.
Neve: adj pénzt és ne tudd mért.
Neve: halj meg más javáért.
Neve szégyen, neve átok:
Ezzé lett magyar hazátok."
A jobbágyoknak csak a robot, az adó, a katonáskodás jutott a hazából, s emiatt annak "fejét szenny s gyász takarja", amiért a nemesség a felelős.
De a megoldást nem Vörösmarty adja, neki nem voltak olyan heves érzelmű versei a szabadságról, a jobbágyfelszabadításról, mint Petőfinek.
Petőfi és Vörösmarty is a jobbágyfelszabadítást sürgeti versében, ebben hasonlóak egymáshoz.
Vörösmartynak Az országháza volt a legforradalmibb verse, amit a Nemzeti Kör estélyén el is szavalt. Versét egy pisszenés nélkül hallgatta közönsége.
Ezeket a gondolatokat, amit Vörösmarty megfogalmazott, Petőfi verseiben felerősíti, érzelmileg megtölti.
A szerelem és a szabadságszeretet Petőfi érzelemvilágában egy és ugyanaz:
Gondoljunk itt egész életét meghatározó önvallomására:
Szabadság, szerelem!
E kettő kell nekem.
Szerelmemért föláldozom
Az életet,
Szabadságért föláldozom
Szerelmemet.
Tehát, amikor megírta a Beszél a fákkal a bús őszi szél c. versét, egyik álma már teljesült.
Szerelme beteljesedett. Most már elindulhat magasabb célok felé is, ezt érzékelteti ezzel a versével.
"Egyik kezemben édes szendergőm
Szelídeden hullámzó kebele,
Másik kezemben imakönyvem: a
Szabadságháborúk története!"
Minden betűje üstököscsillagként
Nyargal keresztül magas lelkemen...'"
Petőfi számára a szolgaság, a léha képzelődés, a gyávaság mind idegen fogalmak voltak. Ő tudta, mit akar, ezért tett is.
A vers sorról sorra emelkedik a semmittevésből Petőfi és a nemzet legmagasabb álmáig, a szabadságig.
Petőfi életét, gondolkodását a szabadság elérése annyira meghatározza, hogy még egy olyan versnél is, ami a szerelemről szólna, megjelenik ez az érzelem, és az idilli nyugodt verset is szárnyalóvá, érzelemtől felfűtötté varázsolja.
Utolsó verssorai a nemességet kiáltja ki ellenségnek, és megjövendöli, hogy a nép ezt meg fogja bosszulni.
Talán ezek a gondolatok segítenek valamennyit, most még a kettőt kellene valahogyan összehangolni.
Szerintem lényege mindkettőnél a hazaszeretet, a jobbágyok felszabadítása, a nemesség tohonya nemtörődömsége, és az, hogy mindketten felszólítják a nemességet, változtasson ezen a tarthatatlan állapoton.
Szívesen segítettem. Úgy látom a visszajelzésedből, hogy fel tudod használni. :)
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!