Elmagyarázná nekem valaki, hogy ezt hogyan kell kiszámolni és mennyi az eredmény? (Néztem a neten, de nem értem)
Ezeket úgy kell kiszámolni, hogy megnézed, hogy az alapnak (2) hányadik hatványa az adott szám (16).
Ezek alapján, ha az a kérdés, hogy 2-nek hányadik hatványa a 16, úgy írod fel, hogy:
2^x = 16
16 az 2^4-en.
Tehát felírhatod így:
2^x = 2^4
Mivel az alapok megegyeznek, ezért elhagyhatóak, ezt már korábbról meg kellett tanuljad. Így:
x = 4
Tehát log2(16) = 4.
Másik módszer, ami egy összefüggés, hogy ha te eleve így írod fel a logaritmusos példádat, hogy a 16-ot felbontod 2 hatványára, akkor ugye így néz ki:
log2(2^4)
Namost ha az alap (2) megegyezik a számmal (2), eltekintve annak hatványától, akkor megoldás 1 lenne.
Pl:
log(2)2 = 1
(Ugye az lenne a kérdés, hogy 2-nek hányadik hatványa a 2, amire a válasz 1, mert a 2 az első hatványon van).
Ebből kifolyólag, ha most log2(2^4) van, akkor a válasz 4.
Tehát, ha az alap és szám ugyanaz (mindkettő 2 például), akkor elhagyhatóak, és az eredmény a szám kitevője lesz.
Mindkét megoldás 4-hez vezet, te döntöd el, melyik a szimpatikusabb. Dolgozatban valószínű úgy kell leírni, ahogy először leírtam.
De találtam neked egy hasznos videót:
http://www.youtube.com/watch?v=FAZOPipXusc
A legelső percében elmondja ugyan ezt, amit most én.
Értem, ez nagyon egyszerű. Most leszek 11-es, még nem vettük.
Köszönöm! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!