Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek Emelt érettségi - Miért...

Matek Emelt érettségi - Miért hibázok ennél, mi a hibám?

Figyelt kérdés

2010. május 4. emelt szintű matek érettségi 5. feladatánálakadtam meg.

Feladat:

"

Egy áruházban egy mosóport négyféle kiszerelésben árusítanak. Az első kiszerelés 50%-kal drágább a harmadiknál, és 20%-kal kevesebb mosópor van benne, mint a másodikban. A második 50%-kal több mosóport tartalmaz, mint a harmadik, és 25%-kal többe kerül, mint az első.

a) Az első három kiszerelés közül melyikben a legalacsonyabb a mosópor egységára?

"

Így "csináltam meg"

1. kiszerelés:

Ár: 1,5x

Tömeg: 0,8y

2. kiszerelés:

Ár: 1,875x

Tömeg: y

3. Kiszerelés:

Ár: x

Tömeg: 0,5y

Ez alapján nálam az első kettő kiszerelésé a legalacsonyabb egységár. Ez miért nem jó így?

2013. aug. 6. 17:29
 1/3 rémuralom ***** válasza:
100%
A második 50%-kal több mosóport tartalmaz, mint a harmadik. Ha a második mennyiségét y-nal jelölöd, akkor a harmadik nem 0,5y, hanem 2/3 y.
2013. aug. 6. 17:47
 2/3 anonim ***** válasza:
84%

Szia!

Én így csinálnám meg:

I:

1,5x

0,8(1,5y)

II:

1,25(1,5x)

1,5y

III:

x (ár)

y (mennyiség)

Ezekből y-ra (egységre kifejezve)

I:

y -> 1,25x

II:

y -> 1,25x

III:

y -> 1x

Ezek alapján a III. éri meg a legjobban.

Lehet vmi nem stimmel nálam, nézd át.

2013. aug. 6. 19:21
 3/3 A kérdező kommentje:

Értem már. Valóban, meg is néztem egy gyors példán át, ha a 100=y-nal akkor nálam a III. az 50 lenne és az ugyan pont a fele, de nem 50%-kal több mosóport tartalmaz, mint a II. Már világos!!!

Köszönöm mindkettőtök segítségét! :)

2013. aug. 7. 09:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!