Hogyan oldjam meg ezt a kémia példát? (gázelegy)
Kén-dioxidból, szén-dioxidból és szén monoxidból álló gázelegy héliumra vonatkoztatott relatív sűrűsége 10,4. Ha a gázelegy 10 dm3-ét nátrium-hidroxid oldaton vezetjük át, akkor a térfogata 4 dm3-re csökken. Számítsuk ki a kiindulási gázelegy térfogatszázalékos összetételét!
Nehézségeim:
- van egy elképzelésem mi lehet a reakcióegyenlet, de nem tudom, hogy bizonyosodhatnék meg róla 100%-osan (ez általános probléma)
- az addig oké, ha egy kétkomponensű gázelegyem van, hiszen x és (1-x) lesz a megoszlásuk, tehát egyismeretlenes egyenletre visszavezethető, de ez három komponens. Az elegy tömege meg térfogata valószínűleg ad még egy egyenletet, ebben is segítsetek kérem!
Köszönöm szépen előre is.
Szeretném, ha egyedül oldanád meg. Adok néhány támpontot, és ha nem sikerült meglátni a helyes ősvényt jöjj vissza és megbeszéljük a következő lépést.
1.: A relatív sűrűség alapján tudsz egy átlagos moláris tömeget számolni a kezdeti állapotra. Ez a későbbiekben jól jön majd.
2.: Gondolj bele. Miért kell a lúgos mosás? Hogy az egyik komponens kivonható legyen a rendszerből, így pedig kétkomponensű gázelegyet kapj amivel az általad már említett módon már számolni tudsz. Keress rá, hogy az ammónium-hidroxid mely gázzal lép reakcióba.
3.: Ha megtaláltad mivel lép reakcióba, tudsz rá írni egy egyenletet. Mivel tudod, hogy mennyivel csökkent az eredeti gázelegy térgfogata, így ki tudod következtetni az elnyelt gáz mennyiségét.
SO2 + CO2 + CO + 4NaOH -> Na2SO3 + Na2CO3 + CO + 2H2O
Én saját kútfőből és a te tanácsod alapján is ezt írnám fel, nem értem, hogy ez hogy lesz két komponensű.
"A nátrium-hidroxidot más, oxidok alkotta savak semlegesítésére is lehet alkalmazni. Ezek például a szén-dioxid (CO2), vagy a kén-dioxid (SO2). Általában az ipari termelés melléktermékeként felszabaduló káros gázokat lehet az ilyen reakciókkal semlegesíteni, meggátolva ezzel kikerülésüket a légkörbe.
2NaOH + CO2 → Na2CO3 + H2O"
Akkor nem értem, melyik az amelyik, nem reagál el még a szén-monoxidon kívül?
SO2, CO2 és CO gázelegy
ρ(r)=10,4
M(elegy)=M(He)*ρ(r)=4*10,4=41,6 g/mol
Reakciók nátrium-hidroxiddal:
2NaOH + SO2 = Na2SO3 + H2O
2NaOH + CO2 = Na2CO3 + H2O
10 dm3 gáz térfogata 4 dm3-re csökkent. Azaz a gázelegy 40%-a CO, 60%-a pedig CO2 és SO2, mégpedig CO2 x%, SO2 pedig (60-x)%. Összesítve:
- x% CO2
- (60-x)% SO2
- 40% CO
Avogadro törvénye értelmében az anyagmennyiség is úgy aránylik egymáshoz, mint a térfogat. Ha 1 mol gázból indulunk ki:
44x + 64(0,6-x) + 28*0,4 = 41,6
44x + 38,4-64x + 11,2 = 41,6
-20x+49,6=41,6
-8=-20x
x=0,4
A gázelegy térfogatszázalékos összetétele:
- 40% CO2
- 40% CO
- 20% SO2
Köszönöm szépen a válaszokat, így már érthető.
A könyvben lévő megoldás nem ez ugyan, de szerintem a könyv megoldása a rossz, talán ez zavarhatott meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!