Jó a megoldás?

Figyelt kérdés

xnégyzet-25=0

nekem az x1-re 25 jött ki

x2-re -25

de az iskolàba meg x1=-5

x2=5 lett,de nem írtuk fel,hogyan szàmoltuk ki.

megnéztem úgyis,hogy a b helyére a 0-àt raktam,de akkor se jön ki az iskolàban szàmolt eredmény.

2013. jún. 5. 19:01
 1/4 anonim ***** válasza:

xnégyzet-25 = 0

xnégyzet = 25 / gyököt vonunk mindkét oldalból

x1= 5

x2= -5

Azért vonunk gyököt, mert a négyzetre emelés ellentétes művelete a gyökvonás. Viszont 2db olyan szám létezik aminek a négyzete 25. Egyik az 5, másik a -5.

2013. jún. 5. 19:07
 2/4 anonim ***** válasza:

Alapvető problémáid vannak.

x^2-25 = 0

Ebből hogy kapsz te 25-öt?

Elvégzed az egyenletet!

Átviszel 25-öt:

x^2 = 25

gyököt vonsz

x1 = 5

x2 = -5

Mivel -5 és 5 négyzete is 25.

2013. jún. 5. 19:09
 3/4 A kérdező kommentje:

Mi egy ilyen képlettel dolgozunk a suliban.

x1,2:-b+-gyök alatt b^2-4*a*c

2013. jún. 5. 20:41
 4/4 anonim ***** válasza:

... Mi meg nem dolgozunk, hanem logikusan levezettünk neked egy tök érthető dolgot. Inkább azt próbáld meg felfogni.

Amivel ti dolgoztok, az a másodfokú egyenlet megoldó képlete, és azzal is ugyan ez az eredmény jön ki. Itt azért nincs értelme alkalmazni, mert nincs "b" változó, így egy egyszerű átrendezéssel, és gyökvonással megoldható az egyenlet (mint láttad).

De ha szeretnéd, akkor a megoldóképlettel:

0+-gyök(0^2-4*1*(-25)) / 2

egyenlő:

+-gyök(100)/2

+-10/2

x1: 5

x2: -5

Szóval... ne a képlettel szenvedj, hanem azt értsd meg, amit mi csináltunk. Te valószínű ott rontottad el, hogy nem vetted észre, hogy a "b" az nulla.

2013. jún. 5. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!