MATEK versenyfeladat?! ABCD trapéz párhuzamos oldalai AB és CD, mégpedig AB hosszabb CD-nél, és CD=3 egység. AB oldal hossza mennyi? Trapéz szögeinek nagysága mekkora?
Trapéz szárai egyenlő hosszúak, és az AC átló merőleges a BC szárra. AB oldalhoz tartozó magasság 2egység.
ha ezt valaki levezetné nekem...nagyon hálás lennék.
KÖSZÖNÖM!
Rajzoljuk be például a C-ből induló magasságot, a talppontja az AB alapon legyen T. Ekkor a magasságtétel miatt CT az AT és TB szakaszok mértani közepe. Legyen például BT=x, ekkor AT=3+x, és így
4=x(x+3).
Az egyenletet megoldva
x=1,
így az AB alap hossza 3+1+1=5.
A CTB derékszögű háromszögből tg(beta)=2, ahol beta a trapéz B-nél levő szöge. Ebből beta, majd a többi szög meghatározható.
Legyen a D-ből és C-ből induló magasság talppontja E és F.
Ekkor EF=3, valamint AE=BF=x.
ACB derékszögű háromszögre felírom a magasságtételt:
2=gyök((x+3)*x)
Ebből 4=(x+3)*x
Másodfokú lesz, gyökei 1 és -4.
Ha az x értéke 1, akkor AB=1+3+1=5 és innen már gondolom, megy...
Egy Pithagorasz tétel elé a megoldáshoz:
(a/2)² = (c/2)² + m²
törteket eltüntetve
a² = c² + 4m²
==========
DeeDee
"DeeDee, honnan jön Neked az a tg(alfa) képlet?"
Megmutatom. :-)
Az előző rajzom jelöléseit használva:
Ha a C pontból is meghúzod a trapéz magasságát, keletkezik egy olyan derékszögű háromszög, melynek nagyobbik befogója a trapéz magassága, a rövidebb meg a két alap különbségének fele. Ezért az α szög tangense a következőképp írható:
tgα = m/[(a - c)/2]
ill.
tgα = 2m/(a - c)
A hosszabbik alapra kapott kifejezésből
a² = c² + 4m²
4m² = a² - c²
és
2m = √(a² - c²)
A tangens képletébe behelyettesítve
tgα = [√(a² - c²)]/(a - c)
A nevezőt bevíve a gyök alá egyszerűsítés után marad
tgα = √[(a + c)/(a - c)]
===================
Így állt elő ez az összefüggés, ami csak ebben a speciális esetben - az átló merőleges a szárra - érvényes.
Még valami.
Nem akartam összezavarni a kérdezőt, mivel nem tudtam, milyen milyen eszközöket ismer, de itt leírok egy másik gondolatmenetet a feladat megoldására.
Mivel a trapéz magassága egyben az ABC derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága is, felhasználható a magasságtétel is.
A magasság által felosztott átfogó két szelete
(a/2 + c/2) és (a/2 - c/2)
ezekkel
m² = (a/2 + c/2)(a/2 - c/2)
vagyis
m² = (a/2)² - (c/2)²
amiből átrendezéssel előáll a rajzon látható összefüggés.
DeeDee
1. Kösz a tg levezetést, de honnan kellett volna tudnia ezt a kérdezőnek? :)
2. "nem tudtam, milyen milyen eszközöket ismer"
a magasságtételt a szögfüggvények előtt tanulják, én is ezért bizonyítottam azzal fentebb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!