[idei emelt matek érettségi feladat] Hogyan kell megoldani?
Egy építőkészletben a rajzon látható négyzetes hasáb alakú elem is megtalálható. Két ilyen építőelem illeszkedését az egyik elem tetején kiemelkedő négy egyforma kis henger és a másik elem alján lévő nagyobb henger szoros, érintkező kapcsolata biztosítja. (Ez azt jelenti, hogy a hengerek tengelyére merőleges síkmetszetben a nagyobb kört érinti a négy kisebb kör, amelyek középpontjai egy négyzetet határoznak meg. ) Tudjuk, hogy a kis hengerek sugara 3 mm, az egymás melletti kis hengerek tengelyének távolsága pedig 12 mm.
A rajz itt látható: [link] (18. oldal)
a) Mekkora a nagyobb henger átmérője?
Válaszát milliméterben, két tizedesjegyre kerekítve adja meg!
A készletben az építőelemek kék vagy piros színűek. Péter 8 ilyen elemet egymásra rak
úgy, hogy több piros színű van köztük, mint kék. Lehet, hogy csak az egyik színt használja, de lehet, hogy mindkettőt.
b) Hányféle különböző színösszeállítású 8 emeletes tornyot tud építeni?
A gyárban (ahol ezeket az építőelemeket készítik) nagyon ügyelnek a pontosságra.
Egymillió építőelemből átlagosan csupán 20 selejtes. András olyan készletet szeretne
vásárolni, melyre igaz a következő állítás: 0,01-nál kisebb annak a valószínűsége, hogy
a dobozban található építőelemek között van selejtes.
c) Legfeljebb hány darabos készletet vásárolhat András?
Szerintem elég egyértelműen írja le...
Ha csak nem találtad meg még, akkor szerintem nézd meg, ha valamit valóban nem értesz benne, akkor inkább kérdezz rá pontosan arra a részletre kérlek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!