Sehogy sem tudom megcsinálni a matekot. Segítene valaki?
Több oldalon keresztül próbálgattam, de nem jött ki. Igazából lehet a módszerrel vana baj, mert órán még nem vettük, hogy kell ezt megoldani, de a tanár feladta házinak.
Szóval a feladat:
(√7+√2)*(9-2√14)
---------------- (törtvonal)
√7-√2
szóval én ezt úgy gondoltam megszorzom √7+√2 -vel és így a számlálóban és a nevezőben is azonosság lesz. így kell csinálni? Mert tényleg sokat próbálkoztam, de kész káosz..
10.-es vagyok.
Igazából a tanárnő az érettségi gyűjteményből vette. :D
de azért köszi, hogy próbálkozol.
én is itt szenvedek vele. muszáj lesz valahogy megcsinálni. :S
Jól gondoltad a nyitó kérdésben, √7+√2-el kell megszorozni a tört számlálóját illetve nevezőjét, ekkor a nevező gyöktelenedik, a számlálóban pedig kibontva a (√7+√2) négyzetét és újra alkalmazva az (a-b)(a+b)=anégyzet+bnégyzet azonosságot szintén lehet gyökteleníteni:
(√7+√2)*(√7+√2)*(9-2√14)=(2+2√14+7)*(9-2√14)=(9+2√14)*(9-2√14)=81-4*14=25,
innen már csak egyszerűsíteni kell, így végeredménynek 5 adódik.
Sry, nem találtam meg h hogyan lehet ide felső indexet írni, ezért az egyedi 'anégyzet' jelölés:P
Előző vok, vmi nem tetszett a gépnek, szal a 2&
#8730;14 az 2√(7*2)=2√14-et jelent
És az azonosságot is rosszul írtam le, bár gondolom rájöttél:)
szal (a+b)(a-b)=anégyzet-bnégyzet
ó köszönöm szépen.
most így már könnyű tudom, de összesen egy szorzásjelen buktam el mert plusz jelet rajtam a helyére és így egy nagyon furcsa szám jött ki.
köszönöm még egyszer. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!