Egy jó matekos tud erre válaszolni?

Figyelt kérdés

Nemrég vettük matekon a kör egyenletét, illetve a háromszög köré, bele írható kör sugarának kiszámolását. Én akkor pont hiányoztam, viszont érettségi szünet után visszaérve ezekből írunk dolgozatot. Próbáltam segítséget kérni, de a tanár nem segít, és más osztálytársam se tudja elmagyarázni, ezért kérdezem, hátha van itt olyan aki ezeket érti.

Kérem, aki ezt érti, le tudná nekem írni a számítások menetét? :)

Előre is köszönöm!

2013. máj. 6. 18:34
 1/4 anonim ***** válasza:

KÖR EGYENLETE: r betűvel jelöljük a kör sugarát, középpontját a koordináta geometria C-vel jelöli, általánosan: C(u;v), az u az x értékére utal, a v pedig a y értékére. Jelöljük P(x;y)-vel azt a pontot, ami rajta van a körön. Ezeket szükséges tudnod ahhoz, hogy megértsd a kör egyenletét, ami általánosan így néz ki: (x-u)^2+(y-v)^2=r^2.

Hogy érthetőbb legyen, mondok egy konkrét példát: a kör sugara legyen 5 egység -> r=5, középpontja pedig C(-2,4). Ezután ezeket be kell helyettesíteni az egyenletbe: (x+2)^2+(y-4)^2=25. Ez egy alap feladat volt. Remélem sikerül megértened.

2013. máj. 6. 18:48
 2/4 A kérdező kommentje:
Ú igen, megvilágosodtam, köszönöm :) Ment a zöld!
2013. máj. 6. 18:55
 3/4 anonim ***** válasza:

örülök, hogy segíthettem. :)

A többi két kérdésre azért nem írtam választ(kör sugara), mert úgy érzem, hogy azt elég érthetően ábra nélkül nem tudnám elmondani, de talán valaki vállalkozik rá, hogy elmondja neked.

2013. máj. 6. 19:12
 4/4 A kérdező kommentje:
Azért köszönöm, így is rengeteget segítettél :)
2013. máj. 6. 19:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!