Egy jó matekos tud erre válaszolni?
Nemrég vettük matekon a kör egyenletét, illetve a háromszög köré, bele írható kör sugarának kiszámolását. Én akkor pont hiányoztam, viszont érettségi szünet után visszaérve ezekből írunk dolgozatot. Próbáltam segítséget kérni, de a tanár nem segít, és más osztálytársam se tudja elmagyarázni, ezért kérdezem, hátha van itt olyan aki ezeket érti.
Kérem, aki ezt érti, le tudná nekem írni a számítások menetét? :)
Előre is köszönöm!
KÖR EGYENLETE: r betűvel jelöljük a kör sugarát, középpontját a koordináta geometria C-vel jelöli, általánosan: C(u;v), az u az x értékére utal, a v pedig a y értékére. Jelöljük P(x;y)-vel azt a pontot, ami rajta van a körön. Ezeket szükséges tudnod ahhoz, hogy megértsd a kör egyenletét, ami általánosan így néz ki: (x-u)^2+(y-v)^2=r^2.
Hogy érthetőbb legyen, mondok egy konkrét példát: a kör sugara legyen 5 egység -> r=5, középpontja pedig C(-2,4). Ezután ezeket be kell helyettesíteni az egyenletbe: (x+2)^2+(y-4)^2=25. Ez egy alap feladat volt. Remélem sikerül megértened.
örülök, hogy segíthettem. :)
A többi két kérdésre azért nem írtam választ(kör sugara), mert úgy érzem, hogy azt elég érthetően ábra nélkül nem tudnám elmondani, de talán valaki vállalkozik rá, hogy elmondja neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!