Fizika! Áramkörök? Részletek lent.
A feladat egy vegyes kapcsolásból áll. Van benne 4 ellenállás, R1, R2, R3 és R4
Az összes ellenállás 10 Ohm.
R123-at összevontam, ennek az eredője 6,67 Ohm az R4-nek 10 Ohm az eredője.
Az a 'c' feladat, hogy kiszámoljuk a felső ágon leadott áramot
A 'b' feladatban kiszámoltam, hogy 0,54 Amper az áramerősség az egész körben.
A 'c' feladatban, ahol a felső ágon leadott áramot számolnám, az R123-ra kijött 1,35 A
Ha jólnézem, ez több, mint az egész áramkörön leadott energia... mit csinálok rosszul? Hogy számoljam ki a felső ágat??
Szóval minden ellenállás 10Ω, a feszültség pedig 9V.
A három ellenállás eredőjét jól számoltad ki.
A b) is jó.
Az R123 az a három ellenállás eredője, ugye. Az 1,35A ott nem jó, hisz a feszültség ott nem 9V, kevesebb, hisz az R4-en esik valamennyi. Szóval először az R123-on eső feszültséget kellene kiszámolni.
Az ennyi:
U123 = R123·I
Itt I a b)-nél kiszámolt áramerősség.
Ha ez az U123 megvan, akkor már ki tudod számolni, hogy az R12 erdőjén mekkora áram folyik át.
#1 Bocsi az értelmetlen leírásért, nem találtam különösebb okát a részletezésnek, aki jártas benne, az tudja, hogy hogy kell ezeket kiszámolni, de legközelebb odafigyelek erre.
#2 Igen, tudtam, hogy az R4-el van valami gond, anélkül túl könnyű lett volna :) Eredetileg az a feladatban az egész eredőjét kellett kiszámolni, de az az R123 kiszámítása után már csak egy soros kapcsolás, tehát már csak összeadtam, és így lett 16,67Ω. Az U123 az 3,6 Volt lett..Akkor most kéne az
R12 = U123/I
20 = 3,6/I
20I = 3,6
I = 0,18 A
Akkor ennek jónak is kell lennie.
Köszi a segítséget, ment a fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!