Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki elmagyarázza? Másodfokú...

Valaki elmagyarázza? Másodfokú függvények.

Figyelt kérdés
Ábrázolni kéne: g(x)= -2x^2 és h(x)= -1/2x^2. Azt tudom, hogy mindkettőnek 0;0 a kezdőpontja, de nem értem hogy hogy kéne ábrázolni :S Kérlek segítsetek! mert tudom hogy mivel ott a - jel ezért az megfordítja a függvényt,de a 2-essel nem tudok mit kezdeni, főleg, hogy a másodikon van az x. :S És ugyanígy a másodikkal is... ha valaki segítene,nagyon megköszönném!!!!

2013. ápr. 27. 19:48
 1/5 bongolo ***** válasza:
100%

Kezdd az f(x)=x² ábrázolásával. Az egy parabola lesz. Számold ki a 0-án kívül x=1 meg 2 esetén f(x) értékét (1 meg 4 lesz), esetleg még 3-nál (9 lesz). Negatív x-ekre a négyzet ugyanaz a pozitív szám lesz. Rajzold be ezeket a pontokat és kösd össze egy görbével.

Aztán a 2x² minden egyes pont esetén a kétszerese lesz, tehát 0, 2, 8, 18. Tehát függőlegesen megnyúlik a függvény képe. (A 18-at már valószínű felesleges berajzolni, az túl magasan lenne.) Rajzold be ezeket a pontokat is és kösd össze parabolának.

Aztán a negatív előjel miatt az egész megfordul lefelé.

Ha kétszeres helyett 1/2 a szorzó, akkor persze feleződnek az y értékek, de egyébként ugyanígy kell ott is eljárni.

2013. ápr. 27. 20:45
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, a f(x)-szel már megvagyok, azért nem írtam le!! Nagyon köszönöm, így talán nagyjából sikerül :)
2013. ápr. 28. 10:41
 3/5 A kérdező kommentje:
Szóval a -1/2 x^2-nál akkor az értékek 0.5, 2 és 4.5, igaz?
2013. ápr. 28. 10:44
 4/5 A kérdező kommentje:
Csak éppen megfordul lefele...
2013. ápr. 28. 10:44
 5/5 bongolo ***** válasza:
Igen
2013. ápr. 28. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!