Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » SOS! Hogy állítok erre az...

SOS! Hogy állítok erre az egyenesre merőlegeset?

Figyelt kérdés

y=1/2x + 4 és ezen a ponton kell átmennie: P(2;5)

a megoldása az, hogy y=-2x+9

tudom, hogy normálvektort kéne csinálni valahogy, de nem tudom ezt rendesen, valaki elmagyarázná? ezek a tök könnyű feladatok sose mennek, nem tudom, hogy épp mit számolok -.- előre is köszönöm

2013. ápr. 21. 15:25
 1/5 anonim válasza:
Hányadik osztályba jársz?
2013. ápr. 21. 16:34
 2/5 anonim ***** válasza:

Ha egy egyenes normálvektora n=(A;B), akkor a P=(x0;y0) ponton átmenő egyenes egyenlete: A*x+B*y=Ax*0+B*y0. A jobb oldal egy szám, mert minden adott benne. A bal oldalon pedig van az x-es és y-os tag.

A feladatban szereplő egyenes egyenlete -1/2x+y=4. Tehát ennek a normálvektora (-1/2;1). A merőleges egyenes normálvektora ebből áll elő: a koordináták megfordulnak, és az egyik előjelet vált. Tehát a keresett egyenes normálvektora (például) (1;1/2). Az adott pont megvan, tehát jöhet az általános egyenlet.

(A;B)=(1;1/2)

(x0;y0)=(2;5)

1*x+(1/2)*y=1*2+(1/2)*5

x+(1/2)*y=9/2

Átrendezve: y=-2x+9.

2013. ápr. 21. 17:38
 3/5 A kérdező kommentje:
utolsónak nagyon szépen köszönöm, nagyon érthetően írtad le, megértettem! még egyszer nagyon köszi!
2013. ápr. 22. 16:14
 4/5 A kérdező kommentje:
ugye ha párhuzamos lenne, akkor marad a normálvektor? persze tudom akkor nincs metszéspont, de akkor maradna ugyanúgy az A B? :)
2013. ápr. 22. 16:14
 5/5 anonim ***** válasza:
Igen, párhuzamos esetben ugyanúgy kell megoldani a feladatot, csak nem módosul a normálvektor.
2013. ápr. 23. 22:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!