Öszetett abszolútérték függvényben, ha két tag van, miért nem 4 variációt kell felírni, miért csak 3-at?
|x-3| ennek a belseje x<3 esetén negatív
|x-5| ennek a belseje x≥5 esetén pozitív
Tehát nincs olyan, hogy az első negatív, a második pozitív egyszerre.
Három intervallum lesz:
x < 3
3 ≤ x < 5
5 ≤ x
Fordítva a kisebb-nagyobb jeleket miért nem lehet felírni? A
logika nem tiszta :) , és köszi a választ :)
x-3 belseje pozitív
x-5 belseje negatív
x>3
3>=x>5
5>=5
mostanáig gondolkoztam, és erre jutottam:
ha két tag van absz. é.-s, akkor az első tag (+), második (-) vagy mindkét tag (+)vagy mindkét tag (-).
ha három tag van ami absz. értékes, akkor: (+)(+)(+)
(+)(+)(-)
(+)(-)(-)
(-)(-)(-)
A többi variációval nem kell foglalkozni. Ugye? Ha meg a tagok közt van sima lineáris , az ugyan úgy marad, ha sima szám van az is marad, hisz nincs absz. értékben.
A #4-es hozzászólásod:
Olyat nem lehet írni, hogy 3>=x>5, hisz ez azt jelentené, hogy az x egyszerre kisebbegyenlő 3-nál és nagyobb 5-nél.
A #5-ös:
A legjobb először külön-külön nézni az abszolút értékeket, aztán sorbarakni őket. Mondjuk ha ez van:
|x-3| + |2x+4| - |x-6|
Akkor az elsőnek x=3-nál van érdekes pontja (amikor éppen nulla az absz.ért. belseje), a másodiknak x=-2-nél, a harmadiknak x=6-nál.
Sorbarakva nagyság szerint: -2, 3, 6
Ezeket a pontokat gondolatban jelöld be egy számegyenesen. Ezt a 4 intervallumot határozzák meg:
-∞-től -2-ig
-2-től 3-ig
3-tól 6-ig
6-tól +∞-ig
Ezt a négy esetet kell megnénzi majd. Mindegyik intervallum esetén más-más absz. értékeknek a belseje lesz negatív illetve pozitív.
Gondolj bele, hogy azért akármilyen kombináció nincs! Tehát pl. olyan x nincs, amikor az x-3 pozitív, a 2x+4 negatív és az x-6 is negatív.
Amit az előjelekről írtál:
(+)(+)(+)
(+)(+)(-)
(+)(-)(-)
(-)(-)(-)
Ez nem mindig jó, pl. az előző esetben sem, amit példának írtam. Amit ellenpéldának ott írtam, az tenálad a (+)(-)(-) volt.
Ugyanis minden azon múlik, hogy mi van az absz.ért. jelek között. Az x mondjuk lehet negatív szorzójú is (mondjuk |5-x|), amikor felfordulnak az irányok. Szóval a legjobb azt csinálni, amit írtam: hogy mindegyiknél kiszámolod, hogy mikor nulla, azokat sorbarakod a számegyenesen, és felírod a számegyenesről az intervallumokat.
Még egy legutolsó kérdésem lenne, a trükk, amire nem jöttem rá, pedig láthatod, már három napja ezeken gondolkozom.Sajnos a tanárnő a suliban azt gondolja, elég ha felír két példát, akkor mindenki mindent tud.A dolgozatban meg persze mindig a kivételek jönnek ki, mint amit írtál a válaszodban, a -x-est.Hát nem véletlen a sok rossz jegy, én legalább próbálkozom .
Szóval a kérdés: a 6. válaszodban érthető az intervallum felállítása a számegyenes alapján, de az nem derül ki, hogy ebből hogyan jönnek ki a (-) (+) variációi.?
A tanárnő annyit mondott, hogy az absz . é. lehet plusz és mínusz is. Hát ez a nesze semmi , fogd meg jól.:)Csak kíváncsiságból kérdezem, te egyetemet végeztél, hogy ennyiféle matekhoz értesz? Szoktam olvasni a másoknak adott válaszaidat is, amik mindig nagy tudásról árulkodnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!