Mi a jelentése a következő szavaknak? Esennen;hamvas;borona;mozsár;palánk
Az elsőt nem tudom !
hamvas=üde, tiszta, friss, zsenge /mondjuk gyümölcsre is, hamvas, mint az őszibarack, de egy lányarcra is, aki üde, tiszta, makulátlan/
borona= mezőgazdaságban használt eszköz, olyan, mint egy széles gereblye, fogai vannak, ezzel egyengetik el a földet szántás, vagy vetés után, lo vontatja, mint az ekét
mozsár= régen a háztartásokban használt henger alakú edény, fából vagy rézből készült, ebben törték meg a különféle fűszereket az asszonyok
A középkorban mozsárágyú is volt, nem tudom, melyik jelentés kell ?
Palánk:
kerítés, még pedig a deszka- v. léckerítés.
A hajó bordázatának burkolására szolgáló különféle vastagságu és szélességü deszkák, vagy (vashajókon) vaslemezek, nemkülönben az egyes fedélzeteket alkotó burokdeszkák.
A hajó oldalán v. a fedélzeten (annak egész hosszában) egymás után fektetett P.-okat P.-sornak hivják. - P. az erődítéseknél.
Az "esenne" régies szóalak
Jelentése "esdekelve, könyörögve"
A "hamvas" melléknév jelentése: bársonyos tapintású,
sima
Köszönöm a palánk-ról írottakat, ezt én biztosan nem tudtam volna.
Az alapjelentése természetesen megvan.
Még annyi, hogy palánkvárak is léteztek, a kővárak körül építették ezeket, ha történelmi visszatekintés kell esetleg.
esennen= esdekelve, esdve, könyörögve Arany: Buda halála
a Google csodálatos találmány !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!