Mi a különbség a következő szószerkezetek és összetételek jelentése között?
Mi a különbség a következő szószerkezetek és összetételek jelentése között?Alkoss velük mondatot!
édes víz-édesvíz
boros pohár-borospohár
dél felé-délfelé
apró pénz-aprópénz
félre beszél-félrebeszél
Ezt a házit kaptam kérlek segítsetek: )
Az édes víz szerkezetben az édes lehet egy költői jelző (mint az éltető víz), vagy jelentheti a cukrozott vizet. Az édesvíz pedig a tavak, patakok, folyók vize, tehát nem a sós tengervíz.
A borospohár speciális formájú pohár, melyből bort szokás inni, a boros pohár pedig (bár ki használ ilyen hülye szerkezetet?) egy olyan pohár, amelyre rácseppent egy kis bor (vagy az alján maradt egy kicsi ivás után :) ).
Délfelé? ilyen is van? Ha van, akkor időre utalhat (déli 12 óra környékén), a másik pedig dél, mint égtáj felé.
Apró pénz. Egy öt centi hosszú, két centi széles papírpénz elég apró. Az aprópénz pedig a fémpénz, ami nem a mérete, hanem viszonylagos értéke miatt apró.
A félre beszél megint olyan, hogy azzal én még sosem találkoztam, legfeljebb úgy, hogy a félrebeszél volt helytelenül különírva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!