Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek feladat, valaki segítene?

Matek feladat, valaki segítene?

Figyelt kérdés

Légyszíves ne csak az eredményt hanem a megoldás menetét is írjátok le, köszönöm ^^"

Egy kocka köré gömböt írunk, ami átmegy a kocka csúcsain. A gömb térfogata 1436,76 cm3.

a, Határozzuk meg a kocka térfogatát!

b, Hány százaléka a kocka felszíne a gömb felszínének?

c, Milyen távol van tőlünk a gömb középpontja, ha a gömb 2°-os szög alatt látszik?

Két egymáshoz hasonló gúla térfogata úgy aránylik egymáshoz, mint 27:64

a)Hogyan aránylik egymáshoz a két alaplap területe?

b)Hogyan aránylanak egymáshoz az alapélek hosszai?

2013. ápr. 9. 16:34
 1/4 anonim ***** válasza:

1.

A gömb térfogata (4*r^3*π)/3, ami itt 1436,76-al egyenlő, melyből kiszámolható, hogy r=7cm, ezt megszorzod 2-vel, hogy megkapd az átmérőt, ami itt 14cm

a)

Ugye a kocka körüli gömb átmérője a kocka testátlója, aminek a képlete √3a, tehát 14=√3a, így a=8,08cm.

A kocka térfogata pedig a^3, tehát 8,08^3, ami 527,51cm3

b)Először számoljuk ki a kocka felszínét:

A= 6*a^2 A=6*8,08^2=6*65,29=391,74cm2

És mivel tudjuk már a gömb sugarát is, annak a felszíne is kiszámolható

a gömb felszíne A=4*r^2*π A=4*49*π=515,44cm2

A százalékot meg úgy számolod, hogy a kocka felszínét osztod a gömb felszínével: 391,74/515,11=0,76 tehát 76%

c)

Erre már nem igazán emlékszem, de szerintem úgy kell csinálni, hogy a sugarat egy derékszögű háromszög szöggel szemközti befogójának veszed, a szög pedig 2 fok, így szinusszal kiszámolható az átfogó, és Pitagorasz tétellel a távolság (ami a másik befogó)

A másikat annyira nem vágom, de remélem, hogy az előzőt sikerült megértened

2013. ápr. 9. 20:38
 2/4 anonim ***** válasza:
Lehet van benne számolási hiba, csak gyorsba csináltam, a lényeg a levezetés
2013. ápr. 9. 20:40
 3/4 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm szépen :3
2013. ápr. 9. 20:43
 4/4 anonim ***** válasza:

a másodikhoz talán annyit fűznék, hogy a hasonló testek térfogatának aránya λ^3 (lambda a köbön), tehát a 64:27=2,37 és mivel ez köb, veszed a 3.gyököt, hogy megkapd a lambdát, ami itt 1,33.

a)

A területek aránya pedig λ^2 tehát 1,33^2=1,77, ez az alaplapok arányának hányadosa, tehát arányuk 1,77:1

b)

A sima hosszúságok aránya pedig csak simán λ, amit már kiszámoltunk, hogy 1,33, tehát az arány 1,33:1

De lehet, hogy ezt a feladatot hülyén csináltam, már nagyon rég nem csináltam hasonlót, csak vmi ilyesmire emlékszem, remélem jó lett

2013. ápr. 9. 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!