Miről szól a Kőszívű ember fiai?
A kérdező bizonyára 13-14 éves. Én is ennyi idősen voltam kénytelen elolvasni a Kőszívű ember fiait, de a sok politikai-családi-történelmi szál ennyi idősen egész egyszerűen érthetetlenné teszi a regényt. És akkor csodálkozunk, hogy a mai fiatalok nem olvasnak.
Én végigolvastam annak idején, mert a szüleim ostoroztak, hogy a kötelező olvasmányt el kell olvasni. De amennyit megértettem a cselekményből, az felért azzal, mintha el sem olvastam volna.
Ha a kérdező lustaságból nem olvasta el a könyvet, akkor én is megvetem, de ha elkezdte, és 30-40 oldal után abbahagyta az olvasást, mert egyszerűen nehéznek érzi, akkor nem tudom őt hibáztatni.
Ez vonatkozik egyébként a többi általános iskolai kötelező olvasmányra is, 11-14 éves gyerekekkel nem kéne az egri csatáról meg az 1848-as szabadságharc politikai hátteréről olvastatni.
Szia !
Segítek! Osztom annak a válaszolónak a véleményét, aki azt írta, hogy 13-14 éves gyerekeknek ez nehéz olvasmány, pláne, ha meg sem beszélik az órán, vagy nincs valaki, akivel megbeszéljék a regényt, a cselekményt.
Tehát a levél:
Kedves, szeretett Nővérem !
Nagy szomorúságomban írok Neked, nincs, akivel megosszam bánatomat.
Férjem, Kázmér, /Kazimír/ hosszú szenvedés után elhunyt.
Számomra igen gyötrelmes végakaratának teljesítése, amelyre kényszeríteni akart mindenáron.
Tollba mondta kívánságait, parancsait, de megfogadtam, nem tartom be azokat !
Három fiunkat mindennél jobban szeretem, nem akarom őket olyasmire kényszeríteni, ami akaratom és meggyőződésem ellen van.
Ödön boldogtalan Oroszországban, hiszen Aranka, a pap leánya, akit őszintén szeret, s aki viszontszereti, idáig nem lehetett az övé.
Hazahívtam őt, hogy a családi birtokot irányítsa, és nőül vegye végre szerelmét.
Sokat aggódtam miatta, mert súlyos balesetet szenvedett Oroszországban, egy jeges folyóba esett. Szerencsére felépült, s most haza tart.
Férjem kívánsága volt az is, hogy halála után 6 héttel Ridegváry Bencéhez menjek feleségül, de nem teszem !
Két kisebb fiam, Richárd és Jenő Bécsben vannak.
Richárd katonatiszt a huszároknál, a császár seregében, Jenő hivatalnoknak készül.
Uram, és az én kedvencem és szemem fénye legkisebbik fiam, Jenő, őt szeretném megóvni minden bajtól, csalódástól.
Félénk, álmodozó, nem találja helyét a világban.
Igazán akkor lennék boldog, ha mindig magam mellett tudhatnám.
Nyugtalanító hírek érkeznek mindenfelől, féltem a gyermekeimet, de el is várom tőlük, hogy hazájuk mellett minden körülmények között kiálljanak.
A függetlenség, a szabadság ügye számomra is fontos eszmék, erre tanítottam őket is.
Apjuk maradi, feudális nézeteit sohasem osztottam.
"A Föld ne mozogjon, hanem álljon, s ha az egész Föld elindul is, ez a darab föld, a mi földünk, ne menjen vele!"
Mondta még halála utolsó órájában is. Elborzadva hallgattam !
Bármi történjék is e hazában, a haladás, a szabadság pártján állok, és erre ösztönzöm fiaimat is.
Ha kell, a világ végére is utánuk megyek, hogy hazahozzam őket, hogy a magyar ügyért harcoljanak.
Várom válaszodat, írj Magadról minél többet !
Sajnos, olyan ritkán láthatjuk egymást !
Szeretettel ölel
testvéred Mária
Nemesdomb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!