Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miről szól a Kőszívű ember fiai?

Miről szól a Kőszívű ember fiai?

Figyelt kérdés
fogalmazást kell írni levél formában amit Baradlayné ír a testvérének a fiairól , az életéről..
2013. ápr. 6. 21:43
 1/7 anonim válasza:
írd be googleba, hogy : kötelezők röviden és keres rá
2013. ápr. 6. 21:50
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha a Google-ból akarod megírni, a tanárod nem fogja elfogadni. Olvasd el a könyvet.
2013. ápr. 6. 21:53
 3/7 anonim ***** válasza:
Az elején egy kicsit a köszívü emberröl, a többi pedig a fiairól.
2013. ápr. 6. 21:59
 4/7 anonim ***** válasza:
26%
Könyörgöm, olvasd el, olyan jó!!!
2013. ápr. 6. 22:01
 5/7 anonim ***** válasza:

A kérdező bizonyára 13-14 éves. Én is ennyi idősen voltam kénytelen elolvasni a Kőszívű ember fiait, de a sok politikai-családi-történelmi szál ennyi idősen egész egyszerűen érthetetlenné teszi a regényt. És akkor csodálkozunk, hogy a mai fiatalok nem olvasnak.

Én végigolvastam annak idején, mert a szüleim ostoroztak, hogy a kötelező olvasmányt el kell olvasni. De amennyit megértettem a cselekményből, az felért azzal, mintha el sem olvastam volna.

Ha a kérdező lustaságból nem olvasta el a könyvet, akkor én is megvetem, de ha elkezdte, és 30-40 oldal után abbahagyta az olvasást, mert egyszerűen nehéznek érzi, akkor nem tudom őt hibáztatni.

Ez vonatkozik egyébként a többi általános iskolai kötelező olvasmányra is, 11-14 éves gyerekekkel nem kéne az egri csatáról meg az 1848-as szabadságharc politikai hátteréről olvastatni.

2013. ápr. 7. 10:37
 6/7 A kérdező kommentje:
13 èves vagyok..elolvastam a harmadik fejezetig de egyszerűen nem èrtem meg..de a tèmazárót 4re ìrtam meg..meg mèg más levelet is lehet ìrni de azèrt ezt választottam mert legalább erről tudok valamit..
2013. ápr. 7. 11:54
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia !

Segítek! Osztom annak a válaszolónak a véleményét, aki azt írta, hogy 13-14 éves gyerekeknek ez nehéz olvasmány, pláne, ha meg sem beszélik az órán, vagy nincs valaki, akivel megbeszéljék a regényt, a cselekményt.

Tehát a levél:

Kedves, szeretett Nővérem !

Nagy szomorúságomban írok Neked, nincs, akivel megosszam bánatomat.

Férjem, Kázmér, /Kazimír/ hosszú szenvedés után elhunyt.

Számomra igen gyötrelmes végakaratának teljesítése, amelyre kényszeríteni akart mindenáron.

Tollba mondta kívánságait, parancsait, de megfogadtam, nem tartom be azokat !

Három fiunkat mindennél jobban szeretem, nem akarom őket olyasmire kényszeríteni, ami akaratom és meggyőződésem ellen van.

Ödön boldogtalan Oroszországban, hiszen Aranka, a pap leánya, akit őszintén szeret, s aki viszontszereti, idáig nem lehetett az övé.

Hazahívtam őt, hogy a családi birtokot irányítsa, és nőül vegye végre szerelmét.

Sokat aggódtam miatta, mert súlyos balesetet szenvedett Oroszországban, egy jeges folyóba esett. Szerencsére felépült, s most haza tart.

Férjem kívánsága volt az is, hogy halála után 6 héttel Ridegváry Bencéhez menjek feleségül, de nem teszem !

Két kisebb fiam, Richárd és Jenő Bécsben vannak.

Richárd katonatiszt a huszároknál, a császár seregében, Jenő hivatalnoknak készül.

Uram, és az én kedvencem és szemem fénye legkisebbik fiam, Jenő, őt szeretném megóvni minden bajtól, csalódástól.

Félénk, álmodozó, nem találja helyét a világban.

Igazán akkor lennék boldog, ha mindig magam mellett tudhatnám.

Nyugtalanító hírek érkeznek mindenfelől, féltem a gyermekeimet, de el is várom tőlük, hogy hazájuk mellett minden körülmények között kiálljanak.

A függetlenség, a szabadság ügye számomra is fontos eszmék, erre tanítottam őket is.

Apjuk maradi, feudális nézeteit sohasem osztottam.

"A Föld ne mozogjon, hanem álljon, s ha az egész Föld elindul is, ez a darab föld, a mi földünk, ne menjen vele!"

Mondta még halála utolsó órájában is. Elborzadva hallgattam !

Bármi történjék is e hazában, a haladás, a szabadság pártján állok, és erre ösztönzöm fiaimat is.

Ha kell, a világ végére is utánuk megyek, hogy hazahozzam őket, hogy a magyar ügyért harcoljanak.

Várom válaszodat, írj Magadról minél többet !

Sajnos, olyan ritkán láthatjuk egymást !

Szeretettel ölel

testvéred Mária

Nemesdomb

2013. ápr. 7. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!