Matematika feladatok megoldásai?
Egyszerűen nem tudok rájönni egyáltalán hogyan kezdjek neki a feladatoknak.
Nézegettem régi füzeteimet, de nem találtam bennük hasonló feladatot. :/
1. Az (x-1)^2+(y-1)^2=9 egyenletű kör melyik pontja van egyenlő távolságra a (-4;-3) és a (2;-9) pontoktól?
2. Határozd meg az x^2+y^2+2x-4y-11=0 egyenletű kör azpm húrjának egyenletét, amelyet a P(1;3) pont felez! Milyen hosszú ez a húr?
3. Mekkora területű háromszöget vág le a tengelyekből az (x-4)^2+(y-5)^2=8 egyenletű kör P(6;3) pontjába húzott érintő?
1. Két ponttól egyenlő távolságra lévő pontok halmaza a szakaszfelező merőleges. tehát felírod a szakaszfelező merőleges egyeletét és elmetszed a körrel.
2. A húr merőleges a sugárra. Tehát meghatározos a kör középpontját és felírod annak az egyenesnek az egyenletét, amelyiknek normálvektora az OP és átmegy P-n, ez lesz a húr egyenlete.
3. Ugyanaz, mint az előbb: Az érintési pontba húzott sugár merőleges az érintőre.
Egyébként pedig mindig úgy kell kezdeni ezeket a fekladatokat, hogy rajzolsz és elképzeled, hogy szerkesztenéd meg, és azt kell kiszámolni.
3. feladatot a képen megtekintheted levezetéssel:
# 1 vagyok.
Ne haragudj #3-as, a derékszögű háromszög területének kiszámítását kicsit elbonyolítottad. (5. 6. pont)
"Kör és érintő " címen
Ugye úgy szólt a kérdés, hogy nem tudja a kérdező, hogyan fogjon hozzá. Én leírtam, hogya fogjon hozzá.
Lehet, büszke vagy magadra, hogy középiskolai egyszerű feladatokat meg tudsz oldani, de szerintem az en olyan nagy esemény.
Attól tartok, elírtad a köregyenletet, kedves kérdező:
y-1 helyett nem y+1 szerepel?
(x-1)²+(y+1)²=9
Mert így már lenne megoldása:
Szakaszfelező merőleges egyenletének felírása:
A és B pontok segítségével meghatározzuk AB irányvektorát, amely a szakaszfelezőnk normálvektora lesz:
v(ab)~(-4-2;-3+9)~ (-6;6)~(-1;1)~(1;-1)
A és B pontok megfelelő koordinátinak kéttényezős számtani közepének segítségével meghatározzuk a szakaszfelező pontot:
F[(-4+2)/2;(-3;-9)/2 ~ (-1;-6)
F ponton átmenő v(ab) normálvektorú egyenes egyenletét felírjuk:
F(-1;-6)
v(ab)~(1;-1)
x-y=-1+6 =5
x-y=5
Innen ugye kifejezed x-et vagy y-t, és a köregyenletbe behelyettesítve kapod meg a két pont koordinátáit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!