Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Áramforrások párhuzamos...

Áramforrások párhuzamos kapcsolása?

Figyelt kérdés

Mi lesz a fesz A és B pont között, ha két különböző feszültségű és belső ellenállású áramforrást párhuzamosan kapcsolok?

[link]

2013. márc. 20. 21:29
 1/3 anonim ***** válasza:
Szerintem a 2 Kirchoff-törvényből ki lehet okoskodni a dolgokat.
2013. márc. 20. 22:17
 2/3 anonim ***** válasza:

Szuperpozícióval:

Ha a felső generátor van bekapcsolva, akkor Ohm törvénnyel:

I = U/R = 6/170 = 35 mA, amely áram jobbra folyik a felső ágon.

Ha az alsó van bekapcsolva, akkor 15/170= 88 mA, amely jobbra folyik az alsó ágon.

Majd a két ág árama adott, tehát matematikailag összegezve, a felső hurokban: 88 - 35 = 53 mA folyik, az óramutató járásával ellentétes irányban.

Ergó: 53 mA az ellenállások árama, ezek alapján, az alsó ellenálláson U = R*I = 120 * 0,053 = 6,36 Volt esik.

Tehát U BA = 15 - 6,36 Volt, magyarul a B és A pont közt, 6,36 Volt mérhető, az A és B közt: -6,36 Volt.

2013. márc. 21. 15:57
 3/3 A kérdező kommentje:

Kösz a válaszokat.

Azt nem értem még, h mért csak az alsó ellenállás feszültségéből kiindulva határozzuk meg A és B pont fesz.-ét (utolsó sor)?

Mivel az áramforrások párhuzamosan vannak kötve, a kapott eredménynek igaznak kéne lennie a felső ágra is, hiszen a két ág végpontjai között lévő fesz.-nek mindenképpen meg kell egyeznie. Viszont a számolás eredménye (50 Ohm-os ell.feszültségét kivontam a hozzá tartozó 6 Voltból) nem ugyanaz lett. Most akkor hogy van ez, mit gondoltam rosszul?

2013. márc. 23. 14:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!