Hogyan számítható ki?
(Ha egy háromszögben meg van adva egy oldal és egy szög.)
ACD szög 115,7 fok
ADC szög 19,46 fok
CDB szög 63,26 fok
A CD távolság 300m
Megkaptam a DAC szögét ami 44,84 fok, megkaptam a C csúccsal szemközti "c" oldalt: 331,8m, ill. az A-C közti "a" oldalt, ami 141,7m
Mekkora az A-B pont között a távolság?
Rajz mellékelve! Talán jól rajzoltam.
1:Egy folyó kis szigetén található egy fa az A-pontba. A folyótól kissé távolabb egy mocsár található a síkságon. A mocsárban egy fa tenyészik a B-pontban. Kíváncsiak vagyunk a két fa távolságára. Ezért az A-B szakaszon valamely száraz C-pontból kiindulva oldalra, a síkságon száraz területen lépkedve felmérünk egy 300 m-es szakaszt és kapjuk a D-pontot.Megmérve a következő szöget kapjuk: ACD szög:115 fok 42 perc, ADC szög: 19 fok 28 perc, CDB szög: 63 fok 16 perc Mekkora a két fa távolsága?
2:Egy egyenes főúton haladva 34 fok 18 perc-es szög alatt balra egyenes mellékút ágazik el. Majd 8km tovább az egyenes főúton jobbra egyenes mellékút ágazik el 41 fok 24 perc szöget bezárva a főúton való haladási irányunkkal. Az első mellékúton 12 km-re az elágazás után az A-község, míg a másik mellékúton a leágazástól 10 km-re van a B-község. Milyen messze van egymástól a két község?
Nem jó a rajzod. Így szól a szöveg: "az A-B szakaszon valamely száraz C-pontból kiindulva", vagyis az A-B-C pontok egy egyenesen vannak. Bizonyára B-C-A sorrendben, hisz szakaszt ír, nem egyenest.
Csinálj egy másik rajzot, úgy meg fogod tudni oldani tuti.
2.
Rajzolj ehhez is ábrát. Legyen az első elágazás neve E, a másodiké F. Az EFA háromszögben mindent ki tudsz számolni, hisz tudod az EF valamint EA oldalát és az AEF szöget (ami 34 fok 18 perc). Hasonlóképpen az EFB háromszögben is mindent ki tudsz számolni. Vigyázz, ott az EFB szögnek a kiegészítő szöge van megadva, szóval maga az EFB szög = 180° - 41°24'.
Ha gondolod, küldd el a rajzot, leellenőrzöm, de lehet, hogy anélkül is menni fog.
Oké, de melyik feladat tűnik jónak?
Irigyellek amiért ennyire vágod ezeket!!!
A #6 ábra tűnt jónak. Az a második feladat.
Az ábra jó, de a számolás nem. Nem tudom, mit számoltál, hogyan jöttek ki azok a számok, rosszak.
- Először tudod a két megadott szöget, azokat jól váltottad át fokra a percről
- Az EFA háromszögben ismersz két oldalt (b és c) és a köztük lévő szöget (α). Ha ilyen adatok vannak, akkor koszinusztétellel ki tudod számolni a harmadik oldalt (a):
a² = b² + c² - 2bc·cos α
(Az a=8,94 nem jó, nem tudom, miből jött)
- Szükség lesz a γ szögre is. Most már ismert a γ-val szemben lévő oldal, meg az α-val szemben lévő is, ezért fel lehet rájjuk írni a szinusztételt:
c/a = sin γ / sin α
Ebből kijön γ.
- Most már γ'-t ki lehet számolni
- Az AFB háromszögben ismert két oldal (a és b') és a köztük lévő szög (γ'). A harmadik oldalt (c') ezekből ki lehet számolni a koszinusztétellel:
c'² = a² + b'² - 2·a·b'·cos γ'
Kész. c' (vagyis AB) volt a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!