Tudna segíteni valaki pár kémiával kapcsolatos kérdésben?
1.)Írd fel a ketotrióz összeg,illetve konstitúciós képletét!
2.)Hányadik szénatom OH-csoportjával alakítja ki a
formilcsoport a gyűrűs formát?Hányas tagszámú gyűrű a legstabilabb?
3.)Milyen helyzetűek a nagyobb térigényű csoportok a Béta-D-glükózban?
4.)Mi a különbség a szőlőcukor kristályos állapota és a vizes oldata között?
5.)Hány helyen észteresíthető a cellulózmolekula egy glükózegysége?
6.)Mi a szacharóz a keményítő és a és a cellulóz kémiai tulajdonsága?
Na végre egy kis kihívás a sok n=m/M magyarázgatása után :D Na lássuk csak...
1) HO-CH2-CO-CH2-OH, tehát 3 szénatomos, középen C=O csoport, és ahhoz kapcsolódik még két CH2-OH csoport. Összegképlete: C3H6O3
2) Mindig az utolsó előtti szén OH-csoportjával, tehát 6 szénatomos cukrok esetén (pl glükóz) az 5.-kel. A legstabilabb a hatos gyűrű (piranóz) de vannak jól kezelhető öttagú gyűrűi is (furanóz).
3) A béta-D-glükózban minden csoport ekvatoriális helyzetű.
4) Na ez nehéz kérdés. Nem tudom, gimnazista vagy-e, vagy egyetemista, mert ha gimnazista akkor elég sokat várnak tőletek :D Az a különbség, hogy kristályos alakban csak a gyűrűs forma fordul elő. Ha feloldom, lehetőség nyílik az úgynevezett gyűrű-lánc tautomériára, ami két dolgot von maga után. Egyrészt a tisztán alfa vagy tisztán béta-glükóz átizomerizál vegyes összetételűvé. Ez néhány percig tartó folyamat. Ha az oldatot polarizált fénnyel besugározzuk, akkor a fény síkját az oldat elforgatja, ezt nevezzük optikai forgatásnak. Amíg ez a néhány perces folyamat tart, addig a forgatás mértéke össze-vissza változik, és csak utána áll be állandó értékre. Ezt nevezzük mutarotációnak. Másrészt, vizes oldatban nagyon kis mennyiségben jelen lesz a nyíltláncú alak, aminek van a gyűrű-lánc tautomérián kívül egy másik fajta izomerizációja is: az oxo-enol tautoméria, melynek kövezkeztében D-fruktózzá alakul a glükóz egy kis része.
5) A cellulóz béta-D-glükopiranóz egységekből áll (ez a glükóz gyűrűs alakját jelenti), aminek alapból 5 szabad OH csoportja van, de mivel polimerről van szó, minden gyűrű 2-2 helyen kapcsolódik egy másikhoz. Tehát 3 hely marad, ahol észteresíthető egy ilyen gyűrűegység.
6) A szacharóz az a kristálycukor. Béta-D glükóz és béta-D-fruktóz (1;6)-kapcsolódásával jön létre. Mivel a glikozidos OH-ját használja a kapcsolódáshoz, így az ezüsttükör-próbát nem adja. A keményítő az csak béta-D-glükózokból áll, ahogy a cellulóz is, a különbség az, hogy a keményítő (1,4) a cellulóz pedig (1,6)-kapcsolódású. Mivel ezek polimerek, alig van kémiai tulajdonságuk, bár a cellulóz könnyen észteresíthető, nitrálható és szulfonálható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!