Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Légyszi a menetét leírnátok?

Légyszi a menetét leírnátok?

Figyelt kérdés

A: március 21., a delelési magasság 55° a déli horizont fölött, a helyi idő 1 óra 20 perccel több a világidőnél.

B: június 22., a delelési magasság 26,5° az északi horizont fölött, a helyi idő 1 óra 20 perccel több a világidőnél.

Kérdések:

- Határozd meg, milyen földrajzi szélességi körön található az A pont!

- Milyen hosszúsági körön találhatók A és B pontok?

2013. febr. 5. 14:48
 1/1 anonim ***** válasza:

Megfakult földrajz tudásommal:

A: március 21-én az Egyenlítőn, tehát a 0 szélességi körön delel merőlegesen (90 fokon) a Nap. Ahol 55 fokon delel, az innen 90-55=35 fokra van. Mivel a déli horizont felett van a delelés, ezért az északi félgömbről van szó. A megoldás tehát az északi szélesség 35 fok.

B: Ebben azért bizonytalanabb vagyok. A világidő 0-ja a 0 hosszúság. 360 hosszúsági fok van a 24 órára, ezért egy óra eltérés 360/24=15 fokot jelent. 20 perc ennek a harmada (5 fok), tehát az 1 óra 20 perc összesen 20 fok. És mivel a helyi idő ennyivel több, mint a világidő, ezért szerintem ez keletre van, tehát a keleti hosszúság 20°.

Remélem tényleg így van és nem vertelek át!

2013. febr. 6. 09:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!