Hogyan kell ábrázolnom ezt a matek példát?
Figyelt kérdés
Egy 5 cm sugarú kör kerületét ossza fel 2:3:4 arányban! Kösse össze az osztópontokat egymással és számítsa ki a keletkezett háromszög területét!
Nem igazán tudok elindulni ennél a példánál, ugyanis nem tudom, hogy kéne ezeket az arányokat felrajzolni? Valaki érti esetleg? Megköszönném, ha segítene ebben a példában :D
2013. jan. 25. 18:40
1/4 anonim válasza:
Ezt a feladatot már levezettem itt egyszer.
A kör kerületét felosztani ilyen arányban annyit tesz, hogy a teljes 360°-os szöget osztod fel a megadott arányok szerint. Ez 80°, 120° és 180°-ot jelent. Így a sugarakat behúzva (úgy, hogy azok egymással ilyen szögeket zárjanak be), azok a körvonalat (tehát a kerületet) pont a megfelelő arányban fogják felosztani. Ahol metszik a körvonalat ott lesz a háromszög három csúcsa.
2/4 anonim válasza:
A harmadik szög 160°, csak elszámoltam.
3/4 anonim válasza:
Először is számold ki a kör kerületét az alábbi képlettel: K = 2rπ, majd ezt oszd el 9-cel(mivel 2+3+4=9, így számolunk arányt leegyszerűsítve az egyszerűbb feladatoknál). Innét meg már csak az osztópontokat kell belerajzolnod a már megrajzolt mérethű alaprajzba/ábrába és leméred azok hosszúságát és az alábbi képlet alpján kiszámolód a háromszög területét: T=a*ma/2, ha nem értelmezed jól: [link] (ezen az oldalon mindent megtalálsz a rajzok közül). Az említett megoldási mód a legegyszerűbb, habár pár számolással rajzok nélkül is kiszámolhatsz mindent!
4/4 anonim válasza:
Tényleg, köszi mostmár világos :D köszi :DDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!