Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fotoefektus/tömegdefektus!...

Fotoefektus/tömegdefektus! Hogyan lehet megoldani az alábbi feladatot?

Figyelt kérdés

[link]

A fenti feladatokból az elsőnél hogyan lehet kiszámítani a sebességet és a 10 -es kérdésből hogyan számíthatjuk ki a tömeget?

Nagyon fontos lenne!

Köszönöm szépen! : )

2013. jan. 24. 17:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
jelszót kér :((
2013. jan. 24. 22:03
 2/11 A kérdező kommentje:

Sikerült feltöltenem online! :)

[link]

Köszönöm az észrevételt! :)

2013. jan. 25. 10:47
 3/11 bongolo ***** válasza:

1.)

A foton energiája a frekvenciájától függ:

E = h·f

(h a Planck állandó, meg van adva. A frekvencia is adott, és a mértékegységeket át se kell most váltani, simán szorozd össze.)

Amikor a foton energiája kilöki az elektront, akkor egyrészt legyőzi a kilépési munkát, vagyis azt ki kell vonni a fenti energiából (de előtte az elektronvoltot számítsd át joule-ba), másrészt ami marad energia, abból lesz az elektron mozgási energiája. Abból pedig az E=1/2·m·v² képlettel számolhatunk maximális sebességet.

2013. jan. 25. 13:40
 4/11 bongolo ***** válasza:

10.)

A berilliumban van 4 proton, és a 9-es izotópban még 9-4=5 neutron. A megadott proton és neutron tömegek a nyugalmi tömegek, szóval azokból ki tudod számolni, hogy ennyi proton meg ennyi neutron önmagában mekkora tömeg lenne, ha egymás mellé raknánk.

Viszont amikor kötésbe kerülnek, akkor a kötési energiával csökken az egész rendszernek az energiaszintja, hisz az atommagban lenni kisebb energiájú állapot.

Az energia pedig tömeg, tehát ha E=9·6,4775 MeV-tal csökken az energia, akkor ugyanannyival csökken a tömeg. Ezt a tömegcsökkenést az E=m·c² képlettel számolhatod ki (persze át kell váltani az elektronvoltot joule-ba).

Ami így kijön tömeg, azt le kell vonni az összes nyugalmi tömegből.

2013. jan. 25. 13:59
 5/11 A kérdező kommentje:

Szia

Nagyon szépen köszönöm :)

Az elsőt kíválóan sikerült megoldanom :) Köszönöm szépen :)

Azonban a tizes feladatnál egy picit elakadtam :)

Kiszámoltam, hogy az a 6,4775MeV mennyi eV (6477500 eV jött ki, mert gondolom az "M" a milliót akarja jelezni), s ezt átkonvertáltam J -ba, amelyel E=9,3276*10^-12 J

Viszont most nem tudom mi tévő legyek vele. A proton és neutron tömegekkel mit csináljak? S azokkal? :S

2013. jan. 26. 15:33
 6/11 bongolo ***** válasza:
Írtam már. A protonok meg neutronok tömegeit összeadod és kivonod belőlük a kötési energia tömeg-megfelelőjét (amit az E=mc² képlet alapján számolhatsz ki).
2013. jan. 27. 14:47
 7/11 A kérdező kommentje:

Ááááááá, tényleg. Most már megértettem, köszönöm szépen:) Helyes lett a végeredmény:)

Gyakorlás képpen gondoltam bele kezdek a nyolcas feladatba is, ugyanazon eljárás szerint próbáltam megoldani, de gagyi eredmény jön ki (-0,000000001), a helyes eredmény:

[link]

A feladat felépítése szinte teljesen megegyezik, csak más adatokkal. Mit kell máshogy csinálni a nyolcas feladatban, mint a tizesben?

2013. jan. 27. 21:46
 8/11 bongolo ***** válasza:

Azt is ugyanúgy kell csinálni. Nem tudom, hol rontottad el:

E = 16·7,975 MeV = 127,6 MeV = 2,0416·10^(-11) J

ebből c²-tel osztva a tömeg: Δm = 2,26844·10^(-28) kg

(A kulcsban negatív, mert csökkenti a tömeget. Én jobb szeretem pozitívként.)

A nyugalmi tömegek:

8·mp + 8·mn = 2,678016·10^(-26) kg

Ebből kivonva Δm-et:

m = 2,6553316·10^(-26)

2013. jan. 28. 00:15
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, teljesen megértettem. Pedig ugyanígy csináltam én is, s többször átszámoltam, s mégsem jött ki (think). Köszönöm a segítséget:) Az E=m*c^2 képlettel tudom kiszámolni az összes többi feladatot, ezért nekiálltam a 11 -es feladathoz is, mivel ott a kötési energiát kell kiszámolni, a tömeget megszoroztam a fénysebesség négyzetével, s ami kijött átalakítottam eV -be, majd azt MeV -be, de nem a helyes eredmény jön ki (think)

A tömeg esetében a 3 proton és 4 neutron tömegét összeadtam (1,171747*10^-26), majd ehhez hozzáadtam a Li izotópjának a tömegét, amelyel együtt 2,336509*10^-26 eredmény jött ki, s az E=m*c^2 képlete alapján a 2,336509*10^-26 -et beszoroztam a fénysebesség négyzetével, s nekem ezáltal 0,000000002 J jött ki, ezt átalakítva eV -be 1,3142863*10^10 -en jött ki :( Nem értem mit rontottam el, pedig tök logikusnak tűnik :(

2013. jan. 28. 15:15
 10/11 bongolo ***** válasza:

A 3 proton plusz 4 neutron tömege nagyobb, mint a Li izotóp tömege. A kettő közötti különbség pont a kötési energia tömeg ekvivalense. Vagyis nem összeadni kell, hanem kivonni!

Arra gondolj mindig, hogy azért vannak kötésben a nukleonok, mert az úgy jobb nekik, vagyis mert az egy alacsonyabb energiájú állapot. Pont annyival alacsonyabb, mint amennyi a kötési energia.

A tömegkülönbözetet aztan szorozd c²-tel, meg alakítsd MeV-ba, az már jó lesz. A legvégén pedig el kell osztani a nukleonok számával, mert az egy nukleonra jutó kötési energia a kérdés.

2013. jan. 28. 16:02
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!