Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy van a következő mondatok...

Hogy van a következő mondatok elemzése?

Figyelt kérdés

1. Azt álmodta, hogy csúf idő van, valami esik az égből, s ő ül a papíros előtt, hogy megírja az időjárás-rovatot, de hasztalan néz ki az ablakon, nem tudja megállapítani, hogy mi esik, s mikor egy pillanatra mégis az agyába nyilallik, hogy mi az, ami esik, nem tudja elcsípni a szót, nem tudja leírni papírra.

2. Ők sokszor még tejet is ettek, vagy tejfeles habart leveseket főztek, nekünk nem volt tehenünk, és a mostohaapám annyira köröm közé fogta a krajcárt, hogy csak akkor ettünk tejet, ha édesanyám mosni, meszelni vagy libát tépni ment az ispánnéhoz: ott tejjel, íróval, savóval fizettek.

3. "Milyen volt szőkesége, nem tudom már,

De azt tudom, hogy szőkék a mezők,

Ha dús kalásszal jő a sárguló nyár,

S e szőkeségben újra érzem őt."

4. Nem tudom, hogy Dániel mit érezhetett az oroszlánok vermében, de az valami olyasféle lehetett, mint ami az én torkomat szorongatta, mikor először léptem az inasok közé.

5. Ha friss hó esett, várni kellett,míg a ródlipályát lesimítják, ha fújt a szél, nem lehetett kimenni sétálni.

Nagyon megköszönném a segítséget!:)

2013. jan. 15. 18:34
 1/2 anonim válasza:
Mivel ezek többszörösen összetett mondatok kapcsolatot keresel a tagmondatok között. Pl: Alárendelő vagy Mellérendelő. Ha a mondatban nem utalószó van, hanem kötőszó, akkor a mondat biztos mellérendelői. Ha utalószó van benne, akkor a mondat alárendelői. A tagmondatokat mindig kettesével kezded el vizsgálni a többszörösen összetett mondatban. Először első és második tagmondat viszonya. utána második és harmadik tagmondat viszonya, aztán harmadik és negyedik tagmondat viszonya és így tovább. Ha sikeresen végig értél, akkor végeztél a mondattal és már csak az van hátra, hogy felírd az ágrajzot.
2013. jan. 18. 21:15
 2/2 A kérdező kommentje:
És mondjuk az első meg a negyedik tagmondat között nem lehet kapcsolat ugye? Úgy értem, hogy az ágrajzban pl a harmadik tagmondathoz csak 2 másik kapcsolódhat vagy több is?
2013. jan. 22. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!