Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ezt az oldalt hogyan határozod...

Ezt az oldalt hogyan határozod meg a következő adatokból? (kép lent)

Figyelt kérdés

[link]

tudom hogy van erre valami tétel, vmi hasonló háromszögek, vagy ilyesmi hangzatú tétel, csak nem tudom mi

légyszi segítsetek

köszönöm

2013. jan. 13. 17:35
 1/2 anonim ***** válasza:

Én így csinálnám:

Amit alulra rajzoltál, és behúztad a magasságot, ott van egy derékszögű háromszög. Tudod az egyik befogót, hisz az a magasság, a másik pedig (14-7)/2, vagyis 3.5cm . Namármost ha ezeket tudod, akkor ki tudod számolni az alapon fekvő szöget, miszerint tg'alfa' = 6/3.5

Ebből visszaszámolod számológéppel az 'alfa' szöget.

Ha ez megvan, akkor most a zöld vonalnak az alaptól mért távolságát (ugye 3cm) nem oda rajzolnám ahová Te, hanem ezt is hasonlóképpen a magassághoz, a zöld vonal egyik végéhez húznám be, így megint lesz egy derékszögű háromszöged. Tudod a magasságát (3cm) és tudod az alapon fekvő szöget. Felírod, hogy tg'alfa' = 3/x

Ebben csak x az ismeretlen, és megkapod az alapon lévő hosszt. Ezt megduplázod, mivel az alap mind a két oldalán ennyivel hosszabb az alap, majd kivonod az alap hosszából.

Tehát a keresett zöld hossz az 14-(2*x) cm hosszú lesz.

Érthető valamennyire a gondolatmenetem? :-)

2013. jan. 13. 17:55
 2/2 A kérdező kommentje:
húú köszi, ez a szöges összefüggés nem jutott az eszembe! :)
2013. jan. 13. 22:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!