Ti mit csinálnátok ezekben a helyzetekben? (biosz házi)
Anyukád vasárnap ebédre rántott csirkemellet szeretne készíteni. Szombat este ezért kivette a fagyasztóból a húst, hogy kiengedjen reggelre. Reggel azonban kap egy telefont, hogy feltétlenül be kell mennie a munkahelyére. Ezért a már felengedett húst visszateszi a fagyasztóba.
Helyesen járt el szerinted? Válaszod indokold!
Mivel ebéd nélkül maradt a család fel akartok bontani egy körte befőttet, de azt tapasztaljátok, hogy penész van a tetején. Mi a magyarázata, hogy a legnagyobb gondossággal eltett házi befőtt is megpenészedhet vagy megerjedhet, ha nem alkalmazunk tartósítószert vagy hosszabb időn át tartó hőkezelést?
Elkeseredésedben kinyitod a hűtőt és találsz benne tejet. Elhatározod, hogy akkor iszol egy kakaót. A tejet, hogyan kezelik, hogy ne szaporodjanak el benne a mikroorganizmusok? Mi a folyamat lényege?
Bocsi a negyedik kimaradt:
Unokatestvéreiddel nagymamádnál nyaraltok. Napközben úgy érzed felment a lázad és nem érzed jól magad. Kerestek egy lázmérőt és megméred a lázad. Véletlenül eltöröd mikor teszed el és néhány higanycsepp beleesik az unokatestvéred teájába. Mielőtt figyelmeztethetnéd ő gyanútlanul megissza. Mit kell azonnal tennetek és miért? Válaszod csak indoklással fogatható el!
A válaszokat előre is nagyon köszönöm:)!
Az újrafagyasztást általában nem javasolják, valójában ritkán okoz gondot, leginkább csak erős minőségromlással jár, emelett nyilván romlik az étel, ugyankkor ha megfelelő a feldolgozás, akkor az esetlegesen elszaporodó mikroorganizmusok nem igazán okoznak problémát, ahhoz pedig iszonyú nagy balszerencse kell, hogy éppen egy hőstabil mérget termelő baktérium kezdjen rajta szaporodni, egy átlagos háztartásban, addig rendesen kezelt hús esetén nem is szabad előfordulnia.
Itt meg is válaszolják, sz@rul volt eltéve a befőtt...
Jobb helyeken sehogy nem kezlik/nem kell kezelni a tejet, tehát "házi" tej van, amit vagy megisznak, vagy ha nem, akkor feldolgozásra kerül sajt, vajkefír, joghurt formájában, és akkor önmagában ezek az eljárások tartósítják. A bolti tej amúgy pasztőrizálásna esik át, általánosságban véve pedig hagyományosan forralással sterilizáljuk a tejet.
Higanyt marhára nem lehet lenyelni véletlenül, mert nehéz, innetől fogva ott lesz a csésze alján, és rohadtul irreális, hogy valaki csak úgy megissza. De amúgy nyilván azonnal orvost kell értesíteni, aki kelációval kezeli, leginkább 2,3-dimerkapto-1-propánszulfonsav (DMPS) és alfa lipoik sav (ALA) adásával (a vegyületek nem tutik, csak hirtelen rákerestem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!