Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ezeket a feladatokat hogyan...

Ezeket a feladatokat hogyan tudnátok megoldani? (8. -os matek)

Figyelt kérdés

Íme a feladatok:

1. Egy cső hossza 2,4 m, külső átmérője 64 cm, belső átmérője 50 cm. Mekkora a cső tömege, ha anyagának sűrűsége 1,8kg/dm3 (kilogramm per köbdeciméter)?

2. Egy 8kg tömegű alumínium cső külső átmérője 5,4 cm, belső átmérője 4,6 cm. Milyen hosszú a cső, ha az alumínium sűrűsége 7,8kg/dm3 (kilogramm per köbdeciméter)?

3. Egy henger alakú edény alapkörének belső átmérője 10 cm. Milyen magasan áll benne a beletöltött 3l víz?

Csak mert szünet után dogát írunk, és ezt a részt nem értem. A henger felszínének és térfogatának kiszámításának képletét tudom, de nem értem, hogy ebből, hogyan tudnék pl. tömeget számolni. Így se vagyok valami IQ bajnok matekból... :(

A segítséget pedig előre is köszi!

2012. dec. 28. 19:40
 1/6 anonim válasza:

1. feladatnál

1. cső térfogatát kiszámolod

2. megnézed hány dm^3

3. ahány dm^3 annyiszor 1,8 Kg

2012. dec. 28. 19:47
 2/6 anonim válasza:
gondolod kiszámolhatom XD
2012. dec. 28. 19:48
 3/6 anonim ***** válasza:

no, 1. feladat:

ugyebár leírtad, h tudod a képletet. kiszámolod először a "nagy" henger térfogatát. (ennek hossza 2,4 méter, átmérője 64 centiméter=0,64 méter).

utána kiszámolod a "kicsi" henger térfogatát: hossza ennek is 2,4 méter, átmérője 50 cm = 0,5 méter.

így kapni fogsz két térfogatot. a nagy henger térfogatából kivonod a kicsi henger térfogatát. ekkor fogod megkapni a cső térfogatát (próbáld meg elképzelni, h két különböző átmérőjű hengert egymásba illesztesz).

szval megkaptad a cső térfogatát. tudod a sűrűséget. ami azt jelenti h 1,8 kg a tömege 1 dm3 (köbdeciméter) ebből az anyagból. a térfogatot átváltod köbdeciméterre, majd ezt beszorzod 1,8-al. és voálá, megkaptad a tömegét kilogrammba.

2012. dec. 28. 20:20
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Majd én kiszámolom! XD

Na, és a másodikat meg a harmadikat?

2012. dec. 28. 21:09
 5/6 anonim ***** válasza:

2. feladatot nem írom le, mert lényegében ugyan az mint az 1. feladat (az alapján meg lehet csinálni:D)

3. feladatnál meg 3 liter víz = 3 dm3 (köbdeciméter). ismered a térfogatot, meg az átmérőt. és a magasságot kell kiszámolni (térfogat képletbe kell csak behelyettesíteni és megoldani az egyenletet)

2012. dec. 28. 22:51
 6/6 A kérdező kommentje:
Ja, jó! Köszönöm!
2012. dec. 28. 22:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!