Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy kell megoldani az ilyen...

Hogy kell megoldani az ilyen trigonometrikus egyenleteket?

Figyelt kérdés

Vágom a visszakeresést meg a periodicitást, de ha kapok egy ilyet [link]

akkor ezzel mit csináljak? tudom hogy azonosságot kell használni a függvénytáblázat 63. oldaláról, de minek kell kijönnie vagy mi a cél?!

2012. dec. 2. 10:13
 1/4 anonim ***** válasza:

A cél megoldani az egyenletet, vagyis megtalálni azt az x értéket, amit behelyettesítve fennáll az egyenlőség.

Ebben a feladatban például cos2x helyett mást írok, hogy csak egyféle szög legyen ( itt x ).

Ezután elérem, hogy csak egyféle szögfüggvény legyen (itt sin x ). Ha már csak sin x lesz, akkor sin x=a helyettesítéssel, a-ra megoldom, majd visszahelyettesítek.

Ha tényleg 'vágod", akkor ez nem gond. (Ha mégis - szóljál)

2012. dec. 2. 17:21
 2/4 A kérdező kommentje:

cos2x=cos^2(x)-sin^2(x)

Akkor cos^2(x) az 1-sin^2(x)

szóval akkor az egyenlet

1-sin^2(x)-sin^2(x)+4sin^2(x)-5sin(x)-4=0 /sin(x)=Y

1-y^2-y^2+4Y^2-5Y-4=0

2Y^2-5Y-3=0

Erre elvégzem a másodfokú egyenletet.

(most inkább nem, csak betöltöm wolframalphába és megkapom, hogy)

sinx1=-1/2

sinx2=3 (asszem 1 nél nem lehet nagyobb egy szám szinusza)

-1/2nek a szinusza 30°

tehát

x1=30°+k*360

x2=150°+k*360

K€Z

2012. dec. 2. 19:32
 3/4 A kérdező kommentje:
Gondolom jól csináltam, mert nem valami ordenáré szög jött ki, de azért megnézhetnéd.
2012. dec. 2. 19:39
 4/4 anonim ***** válasza:

Megnéztem: ( ha már a másodfokú egyenletért ott voltál )

[link]

2012. dec. 2. 19:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!