Egy matematika példa?
A logaritmusokat célszerű közös alapra helyezni.
loga(b)=logc(b)/logc(a). Hármas alapú logaritmusra térjünk át, azt viszonylag könnyű kezelni.
log3(log3(a)/log3(81)=log3(log3(a))/log3(81)
81-nek a hármas alapú logaritmusa 4, tehát:
log3(log3(a)/4)=log3(log3(a))/4 [szorzunk néggyel]
4*log3(log3(a)/4)=log3(log3(a)) [a négyes szorzást a logaritmus azonosságai szerint felvisszük a logaritmus mögé a kitevőbe]
log3(log3(a)/4)^4=log3(log3(a)) [a logaritmusfüggvény szigorú monotonitás miatt a logaritmusokat "elhagyhatjuk"]
(log3(a)/4)^4=log3(a) [log3(a)-t x-szel helyettesítjük az áttekinthetőség érdekében]
(x/4)^4=x
x^4/256=x
x^4=256x
x^4-256x=0
x(x^3-256)=0 [egy szorzat akkor 0, ha valamely tényezője 0]
x=0
vagy
x^3-256=0, azaz x=256 a harmadik gyök alatt.
Ekkor visszahelyettesítünk: x=log3(a)
x=0
log3(a)=0
log3(a)=log3(1)
a=1
x=3.gyök(256)
log3(a)=3.gyök(256)
a=3^(3.gyök(256)) (csúnya szám, de megoldása az egyenletnek, mert eleme az értelmezési tartománynak)
Szerintem egyszerűbb a gondonlat menet, ha azt használjuk ki, hogy log_a^c b = 1/c * log_a b; illetve log_a b^c = c * log_a b. (ennek egyértelmű felhasználása, hogy log_a^c b = log_a b^(1/c))
81 ugye 3^4, tehát a fenti összefüggések alapján átírhatjuk, hogy:
log_3[(1/4)*(log_3[a])] = log_3[(log_3[a])^(1/4)]
Kivonva a jobb-oldalt és felhasználva, hogy log_a b - log_a c = log_a b/c:
log_3[(1/4)*(log_3[a]/(log_3[a]^(1/4))] = 0
(log_3[a]/(log_3[a]^(1/4)) = log_3[a]^(3/4)
Tehát: log_3[(1/4)*(log_3[a]^(3/4))] = log_3[1]
log szig mon
(1/4)*(log_3[a]^(3/4)) = 1
log_3[a]^(3/4) = 4
Negyedik gyökre emelünk
log_3[a]^3 = 4^4 = 256
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!