Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Eltudnátok magyarázni ezt nekem?

Eltudnátok magyarázni ezt nekem?

Figyelt kérdés

Adott egy háromszög, melybe rajzolható három kör, melyek egymást kívülről érintik és mindegyik kör a háromszög oldalai közül pontosan kettőt érint. Mutassa meg, hogy a körök belső közös érintőegyenesei egy pontban metszik egymást!

Tehát lépésről lépésre le kellene írni előre is köszönöm :)

2012. nov. 24. 19:05
 1/2 anonim ***** válasza:

Hirtelen a következő két gondolatom támadt:

1) A feladatod egy "ismert probléma", mégpedig a "Malfatti-körök szerkesztésének problémája" alapján igazolható. (?)

2)Illetve egy kis elmélet (Hajós: 362-365. oldal):

- Azon pontok halmazát egy síkban, amelyeknek a síkban lévő két körre vonatkozó hatványa egyenlő, a két kör hatványvonalának nevezzük.

- Két nem koncentrikus kör hatványvonala olyan egyenes, amely merőleges a középpontok összekötő egyenesére.

- Ha két kör érinti egymást, akkor hatványvonaluk az érintési pontban meghúzott közös érintő.

- Ha három kör középpontjai nem egy egyenesen vannak, akkor hatványvonalaik metszéspontját a három kör hatványpontjának nevezzük.

- Három adott kör hatványpontja vagy mindhárom körön kívül van, vagy mindhárom körön belül van, vagy pedig rajta van mindhárom körön.

- Ha a hatványpont mindhárom körön kívül van, akkor abból mindhárom körhöz egyenlő hosszú érintőszakaszok húzhatók, vagyis a hatványpont ekkor egy olyan kör középpontja, amely mindhárom kört merőlegesen metszi.

Nem vezettem le, de szerintem ez alapján el lehet indulni.

Pihent, friss fejjel nekiülök, de addig is, gondold végig, amit írtam.

2012. nov. 24. 23:37
 2/2 A kérdező kommentje:
Rendben, köszi :)
2012. nov. 25. 12:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!