Megoldást szeretnék, légyetek szíves :D?!
Egy kétjegyű szám egyik jegye 1-gyel nagyobb a másiknál. Ha a jegyeket felcseréljük, és az eredetit és a felcseréltet összeadjuk, 121-et kapunk. Melyik az eredeti kétjegyű szám?
légyszíves irjátok meg most a megoldást is
Az első válaszolónak írom: Egy kétjegyű szám egyik jegye 1-gyel nagyobb a másiknál. --> Tehát a megoldása biztosan rossz.
Mivel az egyik jegy 1-gyel nagyobb, csak az alábbi számok jöhetnek szóba: 10,21,32,43,54,65,76,87,98 és ezek fordítottjai. Látszik, hogy a 65 a jó megoldás (és így persze az 56 is), mert 65+56=121
Tehát az eredeti kétjegyű szám az 56 vagy a 65.
Legyen a az egyesek helyén álló szmájegy x, akkor a szám 10*(x+1)+x=11x+10, a felcseréltje pedig 10x+(x+1)=11x+1.
Az összegük 121, tehát 11x+10+11x+1 = 22x +11 = 121
22x = 110
x = 5
Tehát az eredeti szám 65 = 10(5+1)+5
Így azért mégis szebb
Lehet, hogy szebb, mégis csak a megoldások 50%-át kaptad meg. Jó a 65 és az 56 is, de te csak a 65-öt találtad meg.
Bár tényleg matematikusabb megoldás!
Én csak a megoldás menetét akartam megmutatni, erre szerintem a kérdező is rájött magától, illetve te (vagy valaki más, ezt most nem tudom pontosan) már kimondta, tehát nem éreztem szükségesnek ezt hozzátenni.
Persze igaz, hogy érettségin vagy tesztben ezt is hozzá kéne tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!