Hogy lehetne ezeket a másodfokú egyenleteket átalakítani és ábrázolni?
Itt van pl.: x^2 - 3x - 6
Egyszerű, tudom, semmi bonyolult nincs benne, de nekem ilyenekhez nincs agyam!
Nevezetes szorzatnak tűnik, mégsem tudom kihozni belőle, és kiemelni sem tudok....
Köszönöm a segítséget!
Azt tudod, hogy (x-a)² = x² - 2ax + a²
Ha összehasonlítod a tieddel, a=1/2 esetén lesz az eleje ugyanolyan. A vége nem, de nem baj.
(x−1/2)² = x² − 3x + 1/4
Ha levonunk belőle 6,25-ot, akkor pont megkapjuk a tiédet:
(x − 0,5)² − 6,25
Ábrázolása: Kiindulhatsz az x²-ből. Az (x−0,5) miatt az egészet el kell tolni JOBBRA 0,5-tel, hisz x=0,5-nél lesz az érték nulla, ott lesz tehát a parabola csúcsa.
Aztán lefelé el kell tolni 6,25-tel.
Kész.
Nem nevezetes szorzat, és az ábrázoláshoz nem is szorzattá kell alakítani. Hanem teljes négyzetté.
Ezt úgy csinálod, hogy x+(b/2)-nek veszed a négyzetét (itt b=-3, tehát x-1,5 négyzetét kell venned), majd kivonod belőle b/2 négyzetét, és a számokat összevonod. Aztán az x tengely mentén a zárójelben lévővel tolod el ellenkező irányba (tehát x-1,5 miatt 1,5-tel jobbra!), az y tengely mentén pedig azonos irányba a zárójelen kívülivel.
Jól el is számoltam rögtön, bocs!!! Persze a=3/2, nem pedig 1/2.
(x − 1,5)² − 8,25
Szóval másféllel jobbra, 8 egész egynegyeddel lefelé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!