10-es metek! Irracionális egyenletek. Le tudnád nekem vezetni h h kell megcsinálni?
gyök x=x-2
a megoldás a 4.
√x = x-2
x = (x-2)² = x²-4x+4
0=x²-5x+4
x₁,₂ = [5+-√(25-16)]/2 = (5+-3)/2
(5+3)/2 = 4 = x₁
(5-3)/2 = 1 = x₂
gyök x= x-2.
Először kikötést kell csinálnunk. Gyök alatt nem állhat negatív szám,tehát 0≤x. A gyök csak pozitív szám lehet vagy nulla, így a baloldal biztosan pozitív vagy nulla. Mivel egyenlőek, a jobb oldal is biztosan pozitív vagy nulla.
Tehát tudjuk, hogy 0≤x-2, vagyis 2≤x.
A két kikötés tehát: 0≤x és 2≤x. Ezek metszete 2≤x, vagyis a kikötés szerint x az 2 vagy annál nagyobb.
A kikötés azért fontos, mert enélkül nem lenne ekvivalens az átalakítás és olyan megoldásokat kapnánk, amik nem mind jó.
Ezután négyzetre emelhetünk. x=x^2-4x+4
kivonunk x-et: 0=x^2-5x+4. Ennek a másodfokú egyenletnek a 2 megoldása 1 vagy 4. (Ezt megkaphatod a másodfokú egyenlet megoldóképletével vagy szorzássá alakítással is, ezt nyilván tanultátok órán.)
De ezt össze kell vetni a kikötéssel, mert lehetnek "hamis gyökök", vagyis olyan számok, amik az eredeti egyenletnek nem megoldásai, de a másodfokúnak már igen (erről írtam fent).
A 4 ugye jó, mert igaz rá, hogy nagyobb-egyenlő mint 2. Az 1-re viszont nem igaz, így ez nem lesz megoldás.
Tehát csak a 4 lesz megoldás.
Megjegyzés: A feladat úgyis megcsinálható, hogy nem csinálsz kikötést, és a végén ellenőrzöd a megoldásokat, vagyis behelyettesíted az eredeti egyenletbe és megnézed, hogy jó-e. Viszont a tanárok inkább a kikötést szokták szeretni.
2. válaszoló vagyok.
Az 1-es válaszoló pont ott rontotta el, hogy nem csinált kikötést és nem ellenőrizte a végén az eredményeket.
Az 1 nem megoldás, hiszen gyök 1 az 1, tehát a baloldal 1. De a jobb oldal -1. És 1≠-1.
Ezért kell rá vigyázni, mert így hamis gyökök léphetnek fel.
Első vagyok.
√1 = -1 ; +1
1-2 = -1, így jó megoldás
Félreértés elkerülése végett a gyök lehet negatív, csak a gyökjel alatti negatív számot nem értelmezzük.
0 ≤ x kikötésed helyes, éppen ezért jó mind a két megoldás.
Nem akarlak megsérteni, de aki egy kicsit is ért a matekhoz, az tudja, hogy a négyzetgyök sosem lehet negatív.
Itt is leírják.
Tehát amit írsz, az hülyeség, gyök 1 sosem lesz -1, vagyis az 1 NEM MEGOLDÁS!
köszi, mindenkinek!
most már értem, nekem ott csúszott el az egész feladat h a aˇ2+2ab+bˇ2-ból a 2x-es szorzat lemaradt...
Bakker, gyök(1) nem lehet mínusz 1!!!!!!
Amire gondolt a tévesztő az az, hogy az x^2=1 egyenletnek két megoldása van: 1 és -1.
Definíció szerint a négyzetgyök(b) az a NEMNEGATÍV szám, aminek a négyzete b. A világon mindenhol...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!