Szophoklész:Antigoné tartalma? Egyszerűen nem értem.
Csak annyit, hogy nem az ötös számít( persze jobb minr 1es -2es nek lenni), hanem a tudás...
Pl.:volt egy gyerek, aki angolból 3-as volt egy suliban, átment egy másikba, és megkérdezte, hogy miért a legalsó csopiban van. A tanár erre, mert 3as vagy. A gyerek:"És?"
A tanár:"nah, jó följebb mehetsz, ha lefordítod ezt az oldalt magyarra, van 5 perced gondolkodni rajta."
A gyereknek annyi sem kellet lefordította és még olyan szavakat is mondott, amit a tanár nem is ismert...
Ennyit a jegyekről.
Amúgy még, mielőtt vki azt hinné, hogy az a gyerek én lettem volna, NEM én voltam.
A mu tartalma
Eteoklész és Polüneikész megölik egymást. Polüneikészt Kreon nem engedi eltemetni. Antigóné el akarja temetni, Iszméné nem segít neki. Antigóné - az ort kijátszva - egy vékony földréteggel letakarja testvérét, Polüneikészt. Az or eltávolítja a földréteget, majd jelenti a királynak (Kreonnak), hogy mi történt, aki azt parancsolja, hogy fogják el a tettest. Az or elfogja Antigónét. Kreon elott Antigóné mindent bevallott, és közölte a királlyal, hogy vállalja a halálbüntetést. Kreon meg akarja öletni Antigónét és Iszménét. Végül Antigónét egy sziklabarlangba záratja. Teiresziasz figyelmezteti Kreont, hogy ennek beláthatatlan következményei lehetnek. A jóslat miatt Kreon eltemetteti Polüneikészt, ezután a barlanghoz sietnek, ahová Antigónét zárták, de elkésnek, mert Antigóné felakasztotta magát. Haimon - Kreon fia - látva halott menyasszonyát, megöli magát kardjával. Kreon felesége, miután megtudta, hogy fia meghalt, o is öngyilkos lett. Kreon így bunhodik szörnyu tetteiért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!