Milyen arányban osztja a magasság talppontja a hozzá tartozó oldalt?
Valami olyasmi kéne, mint pl a szögfelezőnél, ahol pl. b/c az arány, a két rész pedig ac/(b+c) illetve ab/(b+c).
Előre is köszönöm a válaszokat :)
Egy rusnya képletet találtam a Wikipédiában "általános magasságtétel" címen:
A derékszögű háromszögre van egy egyszerűbb magasságtétel:
A derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága az átfogót két szeletre bontja (p és q), és az átfogóhoz tartozó magasság a két szelet mértani közepe, vagyis m=négyzetgyök(p.q).
Már nagyon késő van, ma még folyt.köv. :-)
DeeDee
Itt az ígért folytatás a kiegészített ábrával:
Mivel nem tudtam, milyen ismeretek állnak rendelkezésedre, az első részben a Pithagorasz tétel segítségével határoztam meg a részek hányadosát.
Alatta látható, hogy ugyanez az eredmény szögfüggvény és a koszinusz tétel segítségével sokkal egyszerűbben megoldható.
A továbbiakra az ösztönzött, hogy említetted a kérdés kiírásában a szögfelezők által felosztott oldal összefüggését.
Az osztótényezők alapjai a
ábrán találhatók.
A végén Dr. Nagy Ferenc által csak "rusnya képletnek" :-) titulált összefüggés átfogalmazott változata látható. Ha szükséges a levezetés, szívesen elküldöm, de szerintem a fentiek alapján te is meg tudod csinálni.
Egyébként pont egy ilyen rusnya képlet kapcsán jutottam el az osztótényezők rendszeréhez, amit csak magán használatra készítettem, de ha tudod alkalmazni, használd egészséggel. :-)
Ha van kérdés, ne kímélj. :-)
DeeDee
Köszönöm szépen!
A szögfüggvényeket sajnos még nem tanultuk most fogjuk nemsokára, épp egy ilyen versenyfeladat megoldása végett tettem fel a kérdést :)
Így utólag verem a fejem a falba, hogy ilyen egyszerű dolog, mint a Pithagorasz-tétel nem jutott eszembe, ha ugyanez a kérdés pár hónappal ezelőtt hozzámjutott volna, akkor azt használom biztosan...
Köszönöm mégegyszer :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!