Mi ennek a matek feladatnak a megoldásmenete?
Ez egy faramuci feladat, akkor tudod középiskolás módszerekkel megoldani, ha ügyesen jelölsz.
Mivel ANNYIRA szimmetrikus az egész, jó ötlet lenne a középső elemet és a differenciát két ismeretlennel jelölni.
De nincs középső, mert 4 elem van! Sebaj, akkor csinálunk. A második és a harmadik elem között "középen" levő elemet jelöljük x-szel! Ekkor a második elem ennél d/2-vel kevesebb, a harmadik pedig ennél d/2-vel több. Én a d/2 értékét jelöltem y-nal. Így a számtaninak a négy eleme:
x-3y , x-y , x+y , x+3y
Három szám PONTOSAN akkor lehet egy mértani sorozat 3 szomszédos eleme, ha egyikük se 0, és a középső elem négyzete a két szélső szorzatával egyenlő. Ezt írom fel az első három és a második három elemre is:
(x-3y-2)*(x+y-7)=(x-y-6)^2 és
(x-y-6)*(x+3y-2)=(x+y-7)^2
Ez egy egyenletrendszer. Zárójelbontás és rendezés után csak y^2 és x és y és szám marad mindkét egyenletben, a többi kiesik. Az egyenleteket kivonva egymásból, eltűnik az y^2 és x=3y+5 adódik. Ezt kell visszahelyettesíteni valamelyik rendezett eredeti egyenletbe, s két megoldás lesz:
x=6,5 és y=0,5
x=15,5 és y=3,5
Ebből adódik az eredeti négy szám:
5; 6; 7; 8
vagy
5; 12; 19; 26
Az első nem lesz jó, mert a mértani elemei közt 0 is lenne.
A másodikból ez a mértani lesz:
3; 6; 12; 24
és ez jó, q=2.
Igaza van az első válaszolónak. Faramuci módon én meg fordítva jegyeztem le a feladatot. Az eredményünk egyezik:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!