Segitene vki? Kemiat nem ertem vagyis a kovalens kotestol a dativ kotesen at milyen toltes. Stb Ha valaki ram tudja szanni a draga idejet az kerem irjon mert penteken kivegzesem lesz kemiabol. Nagyon halas leszek azoknak akik segitenek nekem.

Figyelt kérdés

kemiat nem ertem vagyis a kovalens kotestol a dativ kotesen at milyen toltes... stb

Ha valaki ram tudja szanni a draga idejet az kerem irjon mert penteken kivegzesem lesz kemiabol.

Nagyon halas leszek azoknak akik segitenek nekem.

2012. okt. 24. 16:21
 1/4 anonim ***** válasza:

Kovalens kötés: közös elektronpárral kialakított kötés.

Azaz van két darab atom, és azok egy-egy elektronjai összekapcsolódnak.

Datív kötés esetén egy atomról származik mindkettő elektron.

2012. okt. 24. 16:36
 2/4 A kérdező kommentje:
mondasz vagy irsz példát is?
2012. okt. 24. 17:29
 3/4 anonim ***** válasza:

Jajj, így már nehezebb. De a legtöbb molekula kovalens kötéssel jön létre. pl. etil-alkohol (C2H5-OH). A lényege annyi, hogy adott két atom (nem nemes gáz, mert azoknak stabil az elektronhéj szerkezetük, így nem tudnak vegyületet alkotni), és amikor találkoznak, a két elektron pályája egyesül, ezáltal összekapcsolódik a két atom.

Datív kötés van pl. a szén-monoxidban.

Fusd át ezt, egész érthető:

[link]

2012. okt. 24. 21:05
 4/4 Calvin Broadus válasza:

Nem tudom, kell-e még, de lesz@rom, leírom, mert jófej vagyok!

Nossss..

A Kovalens Kötés nem más, mint egy kötőelektron-pár révén megvalósuló, erős, elsőrendű kötés!

Két féle módon jöhet létre:

1. Kolligációval: Ha mindkét atom egy-egy (ellentétes spinű) elektronjából jön létre a kötés: Pl.: H-H

2. DATÍV módon: Ha a kötésben résztvevő atomok közül, csak az egyikből származik a kötőelektron-pár mindkét tagja!

Datív kötés jön létre pl. akkor, amikor az ammóniához (NH3) egy H+ ion kapcsolódik, és ammóniumion keletkezik. A szénmonoxid-molekulában is datív kötés van. A vízben is datív kötés van BTW.

A töltés-dolgot nem igazán értem a kérdésedből, mindenesetre:

A töltéssel rendelkező atom vagy atomcsoport (molekula) az ION.

A pozitív töltésű ion a KATION. A negatív töltésű az ANION.

[Amelyiknek rakománya van, az meg a kamion. (De ezt jobb, ha nem írod le "kivégzéskor"!!!)]

Az ionos kötés pedig az anionok és kationok között fellépő elektrosztatikus kölcshatáson alapuló elsőrendű kötés.

2012. nov. 4. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!