Lineáris algebrai feladat! Gondolom itt az L a lineáris teret (vektor teret) érti. Mi a megoldás, hogyan kell megoldani?
[1] [0] [-1]
[-1] , [1] , [0] L?
[0] [-1] [1]
Látom nem csak én ZH-zok holnap (vagyis már ma) úgy, hogy szenvedek vele:D
az L az, hogy lineárisan független (csak akkor adja ki a nullvektort, ha mindegyiket 0-val szorozzuk).
tehát meg kell nézni, hogy van-e olyan formája a három vektornak, amikor megszorozzuk őket 3 számmal majd összeadjuk és mindegyik tényező 0 lesz. (tudom nagyon puritán módon magyarázom, de hát hajnal van :D) ezen a feladaton ránézésre látszik, hogy összefüggőek, mert: mindegyik vektort 1-gyel szorzod, majd összeadod és nullvektort ad. De a tanár majd kéri a levezetést is. Egyszerű egyenletmegoldás csak: első vektort alfával jelöljük, másodikat bétával, harmadikat gammával (egyszerűség kedvéért alfa=a, béta=b, gamma=c)
mindenhova beírod annyiszor a görög betűt, ahanyast látsz. így fog kinézni:
(a).(0).(-c)
(-a)(b).(0)
(0).(-b)(c)
felírod sorongént az egyenletet
a-c
-a+b
-b+c
innetől simán csak rendezni és kifejezni kell a dolgokat
első sorból adódik:
a=c
második sorból adódik:
a=b
tehát
a=b=c
összefüggő egyenletrendszer
(választhatunk egy tetszőleges a=b=c számot, amivel megszorozva a vektorokat, majd a lineáris kombinációjukat véve kiadja a nullvektort.) kicsit zavaros, de megpróbáltam lépésről lépésre venni a dolgot, remélem sikerült megértened, sok sikert a zh-hoz:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!