Segítség kéne fizikából egy feladathoz, még ma este jó lenne, igazából a levezetés érdekelne?
" h=0,1 m magasságban " Mihez képest? A gömb legalsó pontjához viszonyítva?
Nincs ehhez a feladathoz ábra?
Lett egy kis időm, pontosítok a válaszon:
Jó a válasz matekosan, de lehet még jobb is fizikás szemmel. Javítottam az ábrán:
A lényeg, hogy a testre két erő hat:
- a G-vel jelzett súlyerő
- és az Fn-nel jelzett nyomóerő
Ezek pirosak az ábrán.
(Eddig is volt Fn az ábrán, de az valójában a −Fn, most ki is javítottam arra.)
Ennek a két erőnek az eredője lesz az Fcp-vel jelzett centripetális erő.
(Ez a balra mutató lila nyíl. Eddig jobbra mutatott egy lila nyíl, és −Fcp volt ráírva, az helyes volt fizikásan is. Most csak megszaggattam a jobbra mutatót.)
Szóval EREDŐBEN egyetlen cenripetális erővé lehet összeadni az erőket, ez tartja körpályán a testet.
Ennek az erőnek vízszintesnek kell lennie, hogy mindig 0,1 m magasan menjen a test. Ez alapján lehet kiszámolni az Fn erő nagyságát.
A módosított ábrán a fekete szaggatott vonalak mutatják azt a paralelogrammát, ahogy az erők eredője kijön. Viszont számolni kicsit talán egyszerűbb azzal a téglalappal, ami az eredeti ábrán volt, a G, −Fcp és −Fn erőkkel.
Mindegy, a lényeg, hogy a számolás fizikai alapja az, hogy Fcp vízszintes, Fn pedig merőleges a felületre. Ha nem így lenne, a test lecsúszna a 0,1 méteres magasságról. Sok más feladatnál is hasonló megfontolásból lehet rájönni, hogy mit hogyan lehet kiszámolni.
Nagyon köszönöm a részletes választ. Teljes jogos minden észrevételed. Rossz gyakorlat, hogy a gömbre ható erőket ábrázoltam - ezután jobban vigyázok.
Külön nagy és nagyon kellemes meglepetés számomra, hogy a GeoGebra munkalapomat dolgoztad át, az enyémmel teljesen azonos stílusban és azt töltötted fel képként. Ennél precízebben nem is lehetne megfogalmazni a módosításokat.
Még egyszer nagyon köszönöm tartalmilag és formailag is a véleményedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!