Mértan/geometria házi, nagyon megköszönném, ha valaki segítene?
1.) Az ABCD trapézban AB párhuzamos CD-vel, AB=6cm, CD=10cm.
Legyen O=AC (fordított U betű) BD, és MN párhuzamos AB-vel, M eleme AD-nek, N eleme CB-nek és O eleme MN-nek. Mekkora az MN?
2.) Az ABC háromszögben AB=30 cm, AC=40 cm, BC=50 cm. M a BC oldal felezőpontja, D pedig az A-nak BC-re eső vetülete. Számítsuk ki: Az A-nak a BC egyenestől való távolságát és az MD hosszát.
3.) Legyen A egy kör külső pontja, B pedig egy pont a körön. Ha AB=9cm ÉS BM=5cm, számítsuk ki az A-ból a körhöz húzott érintő hosszát.
Sosem voltam jó ebből a tantárgyból, ha valaki tudja bármelyik feladatnak a megoldását, és megosztaná azt velem, azt nagyon megköszönném. :)
3.)
Mi az M?
Nincs ehhez valami abra?
2.)
AB^2+AC^2= BC^2 vagyis a haromszog derekszogu, a derekszog az A csucsnal van.
Ezert a haromszog terulete:
T= AB*AC/2= 600 cm2
Ez ugy is kiszamithato, hogy AD*BC/2
vagyis
AD*25 = 600
AD = 24.
Viszont D-nel is derekszog van,
ezert AD^2 + DB^2 = AB^2
24^2 + DB^2 = 30^2
DB = 18
MB = BC/2 = 25
Ezert MD= MB-DB = 25-18 = 7
1)
nekem az jon ki, hogy 15/2 cm, de a megoldashoz kene tudni hanyadik osztalyos szinten kell a megoldas. Koordinata geometria mehet? Vagy haromszogek hasonlosaga kellene inkabb? Melyik anyagresznel vagytok?
8. osztályos vagyok, de 7ket ismetlünk.
A 3.nál kifelejtettem egy mondatot, tehát így hangzik a feladat: Legyen A egy kör külső pontja, B pedig egy pont a körön. Az AB egyenes a kört másodszor M-ben metszi. Ha AB=9cm ÉS BM=5cm, számítsuk ki az A-ból a körhöz húzott érintő hosszát.
1)
Eloszor is rajzolj abrat.
Az ABC haromszog hasonlo az ONC haromszoghoz:
ON/AB = NC/BC
ON/6 = NC/BC
CDB haromszog hasonlo az NOB haromszoghoz:
ON/CD = NB/BC
ON = 10*(NB/BC) = 10*(BC-NC)/BC = 10 - 10* NC/BC = 10 - 10*ON/6
Vagyis
ON = 10 - 10*ON/6
16*ON/6 = 10
ON = 60/16
Hasonloan szamolva a masik oldalon haromszogek aranyossagaval:
Az ABD haromszog hasonlo az OMD haromszoghoz:
OM/AB = MD/AD
OM/6 = MD/AD
CDA haromszog hasonlo az MOA haromszoghoz:
OM/CD = MA/AD
OM = 10*(MA/AD) = 10*(AD-MD)/AD = 10 - 10* MD/AD = 10 - 10*OM/6
Vagyis
OM = 10 - 10*OM/6
16*OM/6 = 10
OM = 60/16
MN= OM + ON = 60/16+60/16 = 15/2 = 7,5
A 3. feladathoz nézd meg ezt az oldalt:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!