Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizika 9. valaki elmagyarázza?

Fizika 9. valaki elmagyarázza?

Figyelt kérdés

szóval a=delta v : delta t.

most akkor hogy számolom ki a deltát?

t = 15s

és a gyorsulás 5 m/s-ről 20m/s-re növekszik.

nem értem hogy kéne. valaki letudja vezetni, valahogy h megértsem? :\\\\\\\

2012. szept. 19. 16:49
 1/4 BKRS ***** válasza:

Δt az eltelt ido, Δv a sebesseg megvaltozasa.

15s telt el, tehat

Δt = 15s

Δv = 20m/s - 5m/s =15 m/s

vagyis

a = Δv/Δt = 15m/s / 15s = 1 m/s^2

2012. szept. 19. 17:02
 2/4 anonim ***** válasza:

A deltát sehogy nem számolod ki, az ha jól emlékszem, a változást jelöli.

Tehát gyorsulás= sebességváltozás/időváltozás

A gyorsulás az nem lehet m/s, az a sebesség lesz.

Tehát van egy test, ami 5 m/s sebességről 20 m/s-re 15 sec alatt gyorsul.

És téged a gyorsulás érdekel.

a delta v= 15 m/s ( a sebesség változása)

az idő ( t)= 15 sec

Tehát a test 15 sec alatt 15 m/s sebességgel gyorsul, így a gyorsulása 1 m/s^2 lesz. ( ugyanis 1 sec alatt 1 m/s-mal gyorsul a sebessége)

2012. szept. 19. 17:03
 3/4 nagylzs válasza:

> A deltát sehogy nem számolod ki, az ha jól emlékszem, a változást jelöli.

Deltával valóban a változást szokták jelölni. A változást ki lehet számolni! Ha két időpont között kiszámolsz egy változást, akkor átlagot kapsz. Például, két pont között megtett út és az idő hányadosa az az átlagsebesség. Vagy két pont között a sebességvektor nagyságának változása, és az eltelt idő hányadosa az az átlagos gyorsulás. Vagy pl. két időpont között egy test hőmérséklet változása osztva az eltelt idővel az az átlagos hőmérsékleti gradiens. Lehetne még folytatni.

Középiskolában lineáris változásokat szoktak használni: egyenletes gyorsuló mozgás, egyenletes körmozgás, egyenletesen gyorsuló körmozgás stb. Az ilyen esetekben az átlagos az pontosan egyenlő a pillanatnyival. Tehát pl. egyenletesen gyorsuló test esetén az átlagos sebesség változás az pontosan egyenlő a gyorsulással. Az átlagos impulzus változás az pontosan egyenlő az impulzusmomentummal stb.

Így tehát, nem teljesen igaz, hogy a változást sehogy nem számolod ki. Igenis van értelme kiszámolni. Sőt, középiskolában mást se csinálnak mint változást számolnak.

Főiskolán/egyetemen már nem csak egyenletes gyorsulást tanulnak, hanem olyan gyorsulást ahol a gyorsulás mértékét (és irányát) egy függvény írja le. A delta V / delta T összefüggés itt is igaz, csak ott nem átlagot számítanak, hanem az egységnyi idő alatt történő változást is függvényként írják le.

2012. szept. 19. 17:10
 4/4 anonim ***** válasza:

3-as: 2-es vagyok, jogos :D

Csak nekem úgy jött le, hogy szegénynek fogalma sincs arról, mi az a delta, és szerintem a gyorsulásra volt kíváncsi.

Ha én értettem félre, elnézést! :)

2012. szept. 19. 17:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!