Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ki lehet ezt számolni valahogy?

Ki lehet ezt számolni valahogy?

Figyelt kérdés

1. a=5cm

p=2cm

2. a=5cm

m=3cm

Itt van hozzá a képlet is, de valahogy nem stimmel valami nekem.

[link]

Pitagorasz tétel

Befogó

Befogó tétel

és magasság tétel

2012. szept. 8. 10:48
 1/3 anonim ***** válasza:
Fejezd ki a képletekből a hiányzó adatokat!
2012. szept. 8. 11:05
 2/3 anonim ***** válasza:
Ilyenkor mindig azzal a képlettel tudsz elindulni, amiben csak 1 ismeretlen van. Átrendezed arra, és behelyettesíted az ismert adatokat. Utána már eggyel több adatot tudsz, így azt be tudod helyettesíteni egy következő képletbe és így tovább lépésről-lépésre az összeset ki lehet számolni. Az első feladatot például a 3. képlettel tudod elkezdeni, mert abban szerepel az a és a p, és azokon kívül csak egy ismeretlen van a c. De ha c-t kiszámolod ebből a képletből, akkor már az 1. képletbe a Pitagorasz képletébe is be tudod helyettesíteni, és onnan meg megkapod a b-t. Így már a második képletet is használni tudod, ahonnan a q-t kapod meg, és végül az utolsó megmondja a p-ből és a q-ból a magasságot. Persze egyenletet rendezni is tudni kell. A gyökvonást ugye négyzetre emeléssel lehet eltüntetni, a szorzást osztással, és az összeadást kivonással, a négyzetre emelést meg gyökvonással (mindig az inverz művelettel).
2012. szept. 8. 11:15
 3/3 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. A második feladatot nem néztem meg, mielőtt elküldtem az előző hozzászólásomat. De azt is ki tudod, csak azt olyan pitagorasz tétellel, ami nincs benne abban a 4-ben amit belinkeltél. Ehhez tudni kell, hogy mivel a magasságvonal merőleges az alapra, ezért az a oldal az m magasságvonal és az a oldal c oldalra vett p vetülete is egy derékszögű háromszöget alkot, amelynek az a oldala az átfogója és az m az ismert, p az ismeretlen befogója, amit pitagorasz tétellel lehet kiszámolni. Ezután ugyanúgy a 3. képlettel folytatod, és meglesz a c, majd utána az elsővel a b is, és a másodikkal vagy az utolsóval -ez már mind1- a q-t is megkapod.
2012. szept. 8. 11:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!